Sjögrens syndrom - kliniska och immunologiska studier.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | Marie Wahren-Herlenius |
Marie Wahren-Herlenius, Karolinska Institutet, 250 000 kronor
Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom där immunförsvarets antikroppar attackerar kroppens egna sekretoriska körtlar, framförallt spott- och tårkörtlar. Deras funktion försämras eller slås ut vilket orsakar exempelvis dålig tårproduktion och muntorrhet. Hos gravida kvinnor med Sjögrens syndrom kan dessa antikroppar passera över till fostret som då löper risk att drabbas av ett allvarligt hjärtfel, så kallat hjärtblock.
Syftet med detta projekt är att identifiera bakomliggande orsaker och förstå processen bakom Sjögrens syndrom och hjärtblock för foster. Resultaten förväntas möjliggöra utveckling av förebyggande åtgärder och behandling, förändrade kliniska rutiner samt förbättrat omhändertagande av patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.