Sjögrens syndrom - kliniska och immunologiska studier
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
350 000 kr | Marie Wahren-Herlenius |
Marie Wahren-Herlenius, Karolinska Institutet, 350 000 kronor
Bakgrund och motivering
Sjögrens syndrom drabbar spott- och tårkörtlar. Även muskler och leder kan vara påverkade och många patienter upplever stor trötthet. Hos ungefär en tredjedel av patienterna drabbas ytterligare organsystem. Vid en graviditet passerar de Ro/La autoantikroppar som är typiska för sjukdomen över till fostret och kan ge upphov till neonatal lupus och medfött hjärtblock. De mekanismer som leder till Sjögrens syndrom och neonatal lupus är till stor del okända, och evidensbaserade behandlingar saknas.
Syfte och mål
Vi undersöker den inflammatoriska processen hos patienter med Sjögrens syndrom och hur fostret påverkas vid graviditet där kvinnan bär på Ro/La autoantikroppar. Syftet är att identifiera bakomliggande orsaker och förstå den sjukdomsframkallande processen vid både Sjögrens syndrom och neonatal lupus med kongenitalt hjärtblock som drabbar fostret för att identifiera nya biomarkörer för bättre diagnostik och uppföljning, samt ge underlag för utveckling av nya terapier.
Metod
Vi erbjuder patienter som utreds för Sjögrens syndrom vid Karolinska Universitetssjukhuset deltagande i våra studier, liksom gravida kvinnor med Ro/La autoantikroppar. De kohorter och biobanker vi på detta sätt etablerat och fortsätter bygga utgör basen för våra studier där inflammatoriska markörer och celler analyseras i blod och vävnader och i förhållande till olika sjukdomsmanifestationer och långtidsutfall.
Betydelse för patienten
Resultaten förväntas leda till förståelse av sjukdomsmekanismerna och identifiering av kliniskt relevanta biomarkörer och därmed möjliggöra utveckling av bättre och tidigare diagnostik behandling, förändrade kliniska rutiner och i förlängningen utveckling av nya terapier.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.