SLE - prognos och mekanismer vid kardiovaskulära och neuropsykiatriska manifestationer
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
350 000 kr | Anders Bengtsson |
Anders Bengtsson, Lunds Universitet, 350 000 kronor
Bakgrund och motivering
Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) är en kronisk inflammatorisk autoimmun sjukdom som drabbar
huvudsakligen kvinnor i fertil ålder med inflammatoriska symptom från hud, leder och inre organ som njurar och
även hjärnan. Sjukdomen får många olika konsekvenser såsom tydligt nedsatt livskvalitet och arbetskapacitet. Dagens behandling är otillräcklig och därför uppstår irreversibla organskador som leder till ökad dödlighet, kardiovaskulär sjukdom med hjärtinfarkt/stroke och neuropsykiatriska skador.
Syfte och mål
Övergripande syfte: Att kartlägga hur sjukdomen yttrar sig hos patienter med SLE och att undersöka vad som gått fel i immunsystemet
Specifika mål:
I) Att studera de två stora kliniska problemen vid SLE idag: kardiovaskulär sjukdom och neuropsykiatriska manifestationer och hur biomarkörer kan användas vid uppföljning och prediktion för dessa manifestationer
II) Undersöka betydelsen av felaktigt reglerade trombocyter (blodplättar) vid SLE
III) Undersöka genetiken bakom produktion av fria syreradikaler (Reactive Oxygen Species = ROS) och hur det påverkar prognos och vilken typ av SLE man får
Metod
Vi har följt en stor grupp av SLE-patienter från sjukdomsdebut och framåt sedan 80-talet genom att regelbundet och över tid registrera hur deras sjukdom yttrar sig, vilka skador sjukdomen leder till, hur aktiv sjukdomen är och vilka mediciner man tar. På detta sätt kan vi uttala oss om prognosen på lång sikt och kommer nu att fokusera på att studera de två största kliniska problemen vid SLE av idag: kardiovaskulär sjukdom och neuropsykiatriska manifestationer. Vår forskning spänner över både klinisk och experimentell forskning. Det medför att de fynd vi gör när vi undersöker den autoimmuna och inflammatoriska processen vid SLE används för att utveckla biomarkörer för att förutspå prognosen och vid uppföljning av våra patienter.
Betydelse för patienten
Som patient i våra projekt erbjuds man en noggrann genomgång av sjukdomsaktivitet, pågående behandling och bedömning av risk för skador som exempelvis hjärtinfarkt och neuropsykiatriska manifestationer. Detta hjälper både patienten och professionen att hitta faktorer som kan justeras och därmed minska riskerna för skador av den kroniska inflammationen. Genom ökad förståelse för sjukdomsprocessen tänker vi oss absolut att vi ska kunna bidra till att hitta nya vägar till behandling som kan förbättra livet för patienter med SLE.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.