Smärta, trötthet och hälsa vid reumatoid artrit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Jan Bjersing |
Jan Bjersing, Göteborgs universitet, 75000
Bakgrund och motivering
Smärta och trötthet är ännu ett stort problem vid RA trots fullgod farmakologisk behandling. Träning kan delvis förbättra dessa symptom vid RA men det är inte klart vad som är optimal träningsintensitet för att få bra effekt eller vilka mekanismer som förmedlar sådana effekter.
Flera obesvarade frågor finns:
· Vilken träningsform ger bästa effekt på smärta och trötthet?
· Påverkar träningsintensiteten uppnådd effekt? Vilken intensitet är bäst?
· Vilka biologiska mekanismer leder till minskade symptom?
Syfte och mål
Att undersöka effekter av 3 månaders högintensiv träning kombinerat med styrketräning på inflammation, reglering av energimetabolism, regeneration och tillväxt hos patienter med reumatoid artrit (RA).
Vår hypotes är att minskad inflammation förknippad med förbättrad reglering av neuromuskulär energimetabolism och regeneration förmedlar gynnsamma effekter av träning på trötthet, sömn och smärta efter högintensiv träning hos patienter med RA.
Metod
Patienter med RA (n=87) 20-60 år som deltagit i huvudstudien Tremånaders högintensiv intervallträning vid reumatoid artrit.
Högintensiv intervallträning kombinerat med styrketräning jämförds med träning på medelhög intensitet vid baseline och efter 12 veckor
Kliniska uppmätta variabler och trötthet, smärta och sömn vid baseline och efter 12 veckor.
Inflammatorisk cytokinprofil, adipokiner (leptin, ghrelin, adiponectin, FGF-21) och regenerativa faktorer (IGF-axeln, BDNF, VEGF) - proteiner och mikroRNA
Inomgrupps och mellangrupps skillnader kommer att analyseras med t-test samt med icke-parametrisk analys vid större avvikelse från normalfördelning. Multipel linjär regression för korrelation och oberoende associationer mellan biomarkörer och symptom
Betydelse för patienten
Långvarig och återkommande smärta samt trötthet är ett stort problem för många patienter med RA. Det är också vanligt med dålig sömn. Träning har visats vissa gynnsamma effekter på dessa symptom men det är inte klart vad som är optimal träningsintensitet och vilka mekanismer som förmedlar dessa effekter.
Det är viktigt att förstå vad som driver smärta och trötthet vid RA och hur träning påverkar patienter med RA. Vilka processer är viktiga och påverkbara av träning och vad gäller specifikt vid RA? En bättre förståelse kan hjälpa oss att anpassa träning, farmakologisk behandling och övriga insatser på individnivå vid RA.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.