Stor satsning på grundläggande artrosforskning
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | Martin Englund |
Martin Englund, Med Dr, Lunds universitet, Lund, 250 000 kr
Artros är vår vanligaste kroniska ledsjukdom som drabbar ca var fjärde svensk över 45 års ålder och det saknas effektiva behandlingsmetoder som bromsar eller förhindrar sjukdomen. En trasig menisk är en mycket stark riskfaktor för knäledsartros. I de flesta fall beror det inte på en skada utan på långsam nedbrytning av meniskvävnaden, men man vet inte hur detta går till.
De övergripande målen i projektet som får stöd från Reumatikerförbundet är att utreda den molekylära process som sker i meniskvävnaden vid artros och följa effekten av artrosbehandlingar. En långsiktig vision är att ta fram nya läkemedel mot artros som fokuserar på att bromsa nedbrytning av meniskvävnad.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.