Studier av patogena T-lymfocyter i Myosit och Reumatoid Artrit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Karine Chemin |
Karine Chemin, Karolinska Institutet, 50 000 kronor
De vita blodkroppar som kallas T-celler är en del av immunförsvaret och försvarar kroppen mot virus och bakterier. Autoimmuna sjukdomar börjar när kroppsegna T-celler attackerar kroppen. I ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA), angriper T-cellerna egna vävnader i lederna och föranleder smärta och svullnader. På liknande sätt riktas T-celler mot muskelvävnaden och föranleder smärta och muskelsvaghet i reumatisk muskelinflammation (myosit). Orsaken till RA eller myosit är fortfarande till största delen okänd och detta projekt ska därför studera hur T-celler attackerar lederna och musklerna i RA och myosit. Framtidens perspektiv är att kunna kontrollera bara de T-celler som angriper kroppsegna celler utan att påverka andra T-celler som är viktiga för att försvara sig mot bakterier och virus. Det långsiktiga målet är att förbättra befintliga behandlingar och minska biverkningar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.