Ioannis Parodis, Karolinska Institutet, 165 000 kronor

Bakgrund och motivering

Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en kronisk autoimmun sjukdom som främst drabbar kvinnor i barnafödande ålder. Sjukdomen uppvisar stor variation av symptom och för med sig en betydande nedsättning av livskvalitet. Njurinflammation vid SLE (nefrit) är en fruktad manifestation som drabbar 35–60% av patienterna och kan leda till njurfunktionsnedsättning. Riktade behandlingar har berikat arsenalen, men kunskap kring hur skräddarsy terapin för att uppnå remission och förebygga skada saknas.

Syfte och mål

Syftet är att bidra till personcentrerad vård, genom att undersöka (i) biomarkörer i blod som speglar behandlingssvar på det biologiska läkemedlet belimumab som singelterapi eller i kombination med andra läkemedel, (ii) förekomsten av antikroppar mot belimumab, faktorer som bidrar till dess utveckling (t.ex. rökning och genetiska variationer) och konsekvenser av dessa antikroppar för patienterna, (iii) vilka biologiska mekanismer som har betydelse för utveckling av skov, (iv) om upprepad njurbiopsi ett år efter påbörjad behandling för nefrit leder till medicinjusteringar och därmed bättre utfall på kort och lång sikt.

Metod

För att studera biomarkörer av behandlingssvar kombinerar vi data från observationsstudier och kliniska prövningar. Vi ska studera biomarkörer för skov i en observationsstudie, inom ramen för ett europeiskt konsortium. Vi har samarbete med experter inom immunologi för experimentella delar av studierna. Vi har designat en internationell randomiserad studie för att undersöka betydelsen av upprepad biopsi för kort- och långsiktsprognos vid nefrit. I den studien kommer 50% av patienterna att genomgå upprepad biopsi. I biologiskt och vävnadsmaterial från studien kommer analyser respektive färgningar att ske för att noggrant kartlägga inflammatoriska mekanismer vid aktiv och inaktiv nefrit, och vilka blod- eller urinprover som återspeglar dessa.

Betydelsen för patienten

Genom att förstå komplexa biologiska mekanismer som ligger bakom sjukdomsyttringar bidrar vi till personcentrerad vård. Identifiering av faktorer och blod- eller urinprover som förutspår behandlingssvar, utveckling av skov, aktivitetsgrad i njurvävnad och långtidsutfall kan rätt terapi och behandlingsintensitet föreslås för den enskilda individen, och den specifika fasen i sjukdomsförloppet som individen befinner sig i vid behandlingsval. Våra studier lyfter också betydelsen av livsstilsförändringar (t.ex. i studier om rökning) och patientutbildning, vilket bidrar till patientmedverkan i beslutfattande för sin hälsa.

Lärosäte: Karolinska Institutet

Belopp: 165000

Ansvarig forskare: Ioannis Parodis

År: 2022

Forskningsområden: Systemisk lupus erythomatosus