Studier med avbildningstekniker och biomarkörer för att tidigt kunna förutsäga sjukdomsförloppet vid /ledgångsreumatism/reumatoid artrit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Kristina Forslind |
Kristina Forslind, Spenshults FoU-centrum, 100 000 kronor
Bakgrund och motivering
Reumatoid artrit är en inflammatorisk sjukdom där skada på skelettet i leder är vanligt med smärta, trötthet, sänkt livskvalitet och funktionsnedsättning som följd.
Det är angeläget att så tidigt som möjligt upptäcka och behandla inflammationen och skelettskadan, liksom att förebygga ytterligare skada.
Idag saknas säkra prognostiska markörer och det är angeläget att finna sådan/sådana för att kunna erbjuda bästa möjliga behandling och vård så snabbt som möjligt till varje enskild individ.
Syfte och mål
Syfte: Att kunna förutsäga utvecklingen av sjukdomen reumatoid artrit avseende skelettskada, inflammationsbörda och livskvalitet, samt att tidig påbörja den bästa behandling för den enskilde individen.
Mål: Att finna prognostiska markörer både för destruktiv och icke-destruktiv sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet vilket förväntas bidra till adekvata, målstyrda behandlingsstrategier, framgångsrik behandling och därmed möjliggöra minskad inflammationsbörda, minskad skelettskada och ett minskat lidande. Detta är synnerligen viktig både för den enskilda patienten och samhällsekonomiskt.
Metod
Forsknigen görs med avbildningstekniker, biomarkörer, kliniska variabler utforskas
Konventionell röntgen: Resultaten av undersökningar ingår i flertalet studier för att bedöma sjukdomens aggressivitet och används för att utvärdera prognosmarkörer.
Cone-beam-datortomografi (CBCT) vs röntgen: Dessa två metoders möjlighet att tidigt visa skelettskada och att förutsäga utveckling av skelettskada jämförs.
B-celler i blodet och i ledvätska: analyser av olika fraktioner av B-celler undersöks i relationen till röntgenskada, grad av inflammation och funktion.
Tät kontroll studie: Genom att träffa patienter med nydebuterad sjukdom oftare än på traditionellt vis undersöker vi nyttan med täta kontroller avseende, röntgenskada, inflammationsbörda, funktion och smärta.
Betydelse för patienten
Påvisandet av prognostiska faktorer både för destruktiv och icke-destruktiv sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet förväntas bidra till adekvata, målstyrda behandlingsstrategier, framgångsrik behandling och därmed möjliggöra minskad inflammationsbörda, en ökad remissionsfrekvensen, minskad skelettdestruktion, ett minskat lidande och därmed förbättrad livskvalitet och funktion. Detta är synnerligen viktig både för den enskilda patienten och samhällsekonomiskt. Samtliga studier syftar till att tidigt i sjukdomsförloppet kunna förutsäga prognosen och därmed tidig påbörja bästa möjliga behandling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.