Subgruppera SLE - ett nytt sätt för att förstå patogenes och skräddarsy behandlingen.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
350 000 kr | Elisabet Svenungsson |
Elisabet Svenungsson, Karolinska Institutet , 350 000 år 2/2
Bakgrund och motivering
Systemisk lupus erythematosus (SLE) och Antifosfolipidsyndromet (APS) är kvinnodominerade delvis överlappande heterogena systemsjukdomar med okänd patogenes. Kardiovaskulär sjukdom (KVS) är en viktig orsak till att SLE patienter har 20 års kortare livslängd än normalbefolkningen. Vi har visat att utifrån autoantikroppsförekomst kan SLE diagnosen delas i fyra grupper som skiljer sig avseende kliniska manifestationer, inflammationsmönster och ärftlighet.
Syfte och mål
Vi studera skillnader mellan de fyra SLE subgrupperna och fokuserar på hur man kan identifiera patienter med hög risk för KVS tidigt, så att de kan erbjudas profylaktisk behandling. Autoantikroppar förkommer
fria i cirkuationen, samt bundna till immunkomplex och cellfragment (mikropartiklar MP). Vi studera hur dessa bidrar till autoimmunitet
Specifika frågeställningar:
1) Identifiera patienter med hög risk för KVS.
2) Undersöka betydelsen av småkärlssjukdom i hjärtat för KVS vid SLE.
3) Analysera hur fluktuationer av mikropartiklar och immunkomplex under menscykelns olika faser kan
bidra till uppkomst av autoimmunitet hos kvinnor.
Betydelse för patienten
Att dela in SLE diagnosen i undergrupper kan få stor betydelse och förändra hur vi designar studier,
diagnosticerar och behandlar SLE i framtiden. Risken för KVS varierar mellan grupperna. Hög risk för KVS
föreligger i grupp 2 och 3 och vi kan redan idag identifiera dessa patienter tidigt utifrån autoantikroppsprofil. Beroende på grupptillhörighet bör de få tidig rådgivning och profylaktisk behandling, inriktad på att förebygga ateroskleros eller blodpropp.
Att undersöka menscykelns betydelse för autoimmunitet vid SLE är nytt och kan leda till nya insikter avseende kvinnodominans och patogenes vid SLE.
Progress
Arbetet med SLE ochh APS kohorterna fortsätter och databaserna uppdaterads, bl.a har vi nyligen fått nya utdrag från nationella patientregistren som kopplas till baslinjedata i databaserna. Magnetkamerastudien av hjärtat hos SLE patienter visar att bröstsmärtor har många olika orsaker bl.a. finner vi engagemang av små kärl i hjärtmuskeln men också kranskärlsjukdom. En stor studie pågår där vi undersöker om förekomst av cirkulerande plasmaproteiner skiljer sig mellan de fyra SLE grupperna. Vi studerar hur autoantikroppar som ingår i våra kliniska analyser fördelar sig mellan serum och immunkomplex. I ytterligare en studie undersöks ett stort antal icke konventionella antikroppar och vi visar att även dessa skiljer sig mellan grupperna.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.