Superb mikrovaskulär avbildning med ultraljud samt biomarkörer för bedömning av aktivitet vid jättecellsarterit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Helene Zachrisson |
LBakgrund och motivering
I samarbete mellan Reumatologiska kliniken och Fysiologiska kliniken i Linköping har vi publicerats ultraljuds-mässiga fynd av kärlnybildning i artärväggen vid aktiv jättecellsarterit (kärlväggsinflammation).
Den nya tekniken, med lågflödesdoppler och högfrekvent ultraljud, för värdering av inflammatorisk aktivitet,är tidigare inte publicerat vid uppföljningstudier vid jättecellsarterit för bedömning av recidiv.
Vi kommer även korrelera ultraljud med nya biomarkörer för bedömning av sjukdomsaktivitet.
Metod
Prospektiv studie där patienter remitterats till fysiologiska kliniken i Linköping med frågeställning jättecellsarterit (GCA) . Om diagnos ställs tillfrågas patienten om deltagande i studien. En standardiserad ultraljuds-undersökning (UL) av tinningartärer, hals och armartärer genomförs vid den initiala undersökningen samt 1, 6 och 12 månader efter diagnos + vid klinisk misstanke om recidiv. Mätning av intima-mediatjocklek, bedömning av kärlväggsutseende samt förekomst av kärlnybildning i artärvägg bedöms. Ultraljudsfynd-fynden kommer att eftergranskas av en andra fysiologläkare.
Undersökningsfynd relateras till klinisk bild och inflammatoriska biomarkörer.
Betydelse för patienten
Den nya tekniken för kärlnybildning inte tidigare publicerat vid GCA uppföljningstudier för bedömning av recidiv.
Med UL av nytillkommen GCA slipper patienten invasiv biopsi av tinningartärer. UL ger dessutom ett snabbt svar vid diagnos-tillfället. Diagnostiken vid återfall av GCA är ofta svår, och då patienterna är äldre kan andra sjukdomar ge förhöjda inflammationsparametrar och diffusa symtom. Om ny UL-teknik för skulle bidra till säkrare diagnostik av återfall, skulle detta medföra en säkrare återfalls-diagnos, vilket medför att patienten slipper onödig kortison-behandling eller vid motsatsen inte riskerar underbehandling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.