Systemisk Lupus Erythematosus – koppling mellan genetik och klinik.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Dag Leonard |
Dag Leonard, Uppsala universitet, 150 000 kronor
Systemisk lupus erythematosus (SLE) kan drabba de flesta organ i kroppen såsom hud, leder, njurar och nervsystemet. Patienterna har ökad sjuklighet och dödlighet, och en orsak till detta är ökad förekomst av hjärtkärlsjukdom. Genetiska studier har identifierat över 100 gener som är kopplade till SLE, men tyvärr har denna kunskap inte kommit till användning i kliniken. Denna studie ska studera samband mellan genetik och klinik och skapa en genetisk karta för den enskilda patienten som kan användas i sjukvården. Med tillgång till denna information kommer läkaren och patienten lättare kunna välja rätt behandling, minska biverkningar och planera uppföljning.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.