Systemisk skleros - riskfaktorer för osteoporos.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Kristina Åkesson |
Kristina Åkesson, Lunds universitet, 50 000 kronor
Benskörhet (osteoporos) är en folksjukdom som årligen medför över 85 000 benbrott i Sverige, och orsakar såväl stora samhällskostnader som lidande för individen. Inflammation har visat sig påverka skelettet och det är väl känt att patienter med långvariga inflammationssjukdomar löper betydligt högre risk att drabbas av minskad benmassa och ökad risk för benbrott. Systemisk skleros (SSc) är en relativt ovanlig autoimmun sjukdom och kunskap on hur det påverkar skelettet saknas. Syftet med studien är att undersöka om låggradig inflammation i kroppen är kopplad till förändringar i benförlust, benstyrka och benbrott. Studien bidrar med värdefulla kunskaper om miljömässiga och genetiska riskfaktorer för benbrott orsakade av benskörhet, och hur dessa påverkas av inflammation och metabolism. Dessa kunskaper kan i ett längre perspektiv utnyttjas för att förebygga benskörhet och benbrott. Särskilt bidrar det till att den stora kunskapslucka som finns kring systemisk skleros och benhälsa minskar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.