Systemisk skleros (SSc, sklerodermi)- Sjukdomsmekanismer och prognostiska faktorer
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | Roger Hesselstrand |
Roger Hesselstrand, Skånes universitetssjukhus, 250 000 kronor, 2-årsanslag år 2/2022
Bakgrund och motivering
Systemisk skleros en av de mindre vanliga reumatologiska sjukdomarna men med svåra konsekvenser. De stora framgångar, inte minst i behandling, som noterats i reumatologin i övrigt har ännu bara delvis påverkat patienter med systemisk skleros. Dessa lider fortfarande av en påtagligt nedsatt överlevnad, livskvalitet och arbetsförmåga. Behovet av forskning på området är därför stort.
Syfte och mål
Vår målsättning är att bättre förstå sjukdomsmekanismer och därigenom utveckla biomarkörer, ofta blodprov, av betydelse för att möjliggöra tidig diagnos, förutsäga komplikationer, välja behandling och övervaka/mäta sjukdomsprocesser.
Progress
Under 2021 har vi publicerat:
- En mindre läkemedelsstudie av läkemedlet paquinimod som verkar genom att blockera det sk typ-1 interferonsystemet.
- Ett riskbedömningsinstrument som kan användas för att styra behandlingen vid pulmonell arteriell hypertension, en vid systemisk skleros inte helt ovanlig men mycket allvarlig komplikation från lungorna.
- En biomarkörstudie som värderat halter i blodet av sk micropartiklars värde vid risk och svårighet av pulmonell arteriell hypertension.
Betydelse för patienten
Med bättre biomarkörer kan vi bättre övervaka och mäta sjukdomens konsekvenser och därmed skräddarsy eller finjustera behandlingen. Blockering av typ-1 interferonsystemet kan vara värdefullt för de systemisk sklerospatienter vars sjukdom drivs av aktivering av denna del av immunsystemet.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.