Tandhygien och reumatoid artrit – hur hänger det ihop?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Karin Lundberg |
Karin Lundberg, Med Dr, Karolinska Institutet, Stockholm, 100 000 kr
Bakterier i munhålan kan leda till infektioner som obehandlade leder till tandlossning. För vissa personer som har genetiska förutsättningar kan kroppen bilda antikroppar som attackerar bakterierna men också vissa kroppsegna protein som bakterierna har förändrat. Attackerna driver en autoimmun spiral som kan leda till kronisk ledinflammation, exakt hur vet man ännu inte. I detta projekt som får stöd av Reumatikerförbundet undersöks sambandet mellan bakterier i munhålan, bildandet av antikroppar förknippade med reumatoid artrit (RA), underliggande genetik samt tandhälsan hos patienter som nyligen blivit diagnostiserade med RA. Genom att ta fram stöd för betydelsen av tandköttsinflammation i RA hoppas man kunna bromsa sjukdomsförloppet.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.