Ulrika Islander , Göteborgs universitet, 130 000 kronor

Bakgrund och motivering

Reumatoid artrit (RA) är en kronisk sjukdom som resulterar i ledinflammation och benskörhet. Kvinnor drabbas oftare än män och många insjuknar i samband med klimakteriet. Behandling med östrogen förbättrar sjukdomsförloppet genom att minska både inflammation och benskörhet. Östrogenbehandling är dock associerad med allvarliga biverkningar, vilket gör det olämpligt som behandling. Det finns ett stort behov av nya behandlingsstrategier som bromsar sjukdomsutvecklingen på ett tidigt stadie.

Syfte och mål

Målsättningen med projektet är att utvärdera en ny teknik för att tidigt kunna förutse utveckling av ledförstörelse och benskörhet vid RA, samt att identifiera mekanismerna för östrogens skyddande effekt. T celler som producerar proteinet IL-17 (Th17) har en aktivt pådrivande roll vid RA. De stimulerar ledinflammation samt utmognad av osteoklaster, en cell som bryter ned skelettet. Vi har tidigare visat att östrogen hindrar dessa skadliga Th17 cellers förmåga att förflytta sig från lymfkörtlarna till lederna, men vi vet ännu inte om östrogen kan minska cellernas osteoklaststimulerande kapacitet.

Metod

Frågeställningar:

1. Undersöka om andelen Th17 celler och pre-osteoklaster (ett förstadium till osteoklaster) i blodet kan kopplas till utveckling av benskörhet hos RA patienter.

2. Fastslå om östrogen minskar Th17 cellers förmåga att stimulera utmognad av osteoklaster.

3. Utreda mekanismerna för östrogens påverkan på Th17 cellers förmåga att förflytta sig från lymfkörtlar till leder, i synnerhet om effekten går via stromaceller.

Frågeställningarna kommer att besvaras med hjälp av en klinisk studie där utveckling av ledförstörelse och osteoporos hos RA patienter studeras över tid och jämförs mot nivåer av pre-osteoklaster och Th17 celler i blodet. Inblandade molekylära mekanismer kommer att definieras med hjälp av transgena djurmodeller och cellkulturer.

Betydelsen för patienten

Om ett blodprov kan användas för att tidigt och med högre känslighet än röntgen kunna förutse utveckling av ledförstörelse och benskörhet, kan onödig strålning kunna undvikas och kraftfull behandling initieras, vilket minskar risken för frakturer. Genom att identifiera de immunologiska mekanismer som ligger till grund för östrogens anti-inflammatoriska och ben-skyddande effekter kan dessa studier bidra till utvecklingen av nya behandlingsalternativ vid RA och inflammations-inducerad osteoporos, vilket även kan få betydande konsekvenser för behandling av ett stort antal andra inflammatoriska tillstånd.

Lärosäte: Göteborgs universitet

Belopp: 130000

Ansvarig forskare: Ulrika Islander

År: 2022

Forskningsområden: Reumatoid artrit