Tidigt mätbara förändringar vid artros
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | André Struglics |
André Struglics, Docent, Lunds universitet, Lund, 250 000 kr
Artros är den vanligaste ledsjukdomen som orsakar smärta och funktionsnedsättning och drabbar främst knä-, höft- och fingerleder. I en frisk led råder en jämvikt mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket. Vid artros uppstår en obalans och stora mängder enzymer bildas som bryter ner broskproteinerna. Dessa proteiner frisätts i ledvätskan och kan användas som markörer för artros.
Detta projekt, som får stöd från Reumatikerförbundet, analyserar sambanden mellan markörer, bilddiagnostik och kliniska symptom. Att kunna mäta inflammation och nedbrytningsprodukter från ben och brosk ger en unik möjlighet att kunna identifiera sjukdomsprocessen bakom artros, följa förloppet och utvärdera behandlingseffekter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.