Träning mot smärta – hur fungerar det?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Jan Bjersing |
Jan Bjersing, Docent, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, 75 000 kr
Fibromyalgi innebär kronisk smärta i hela kroppen och fysisk träning är grundläggande när det kommer till behandling av detta mycket besvärliga tillstånd. För att bättre kunna förstå hur träning fungerar smärtreglerande och därför kunna få bättre resultat i behandlingen kommer detta projekt att utvärdera hur träning påverkar olika hormoner som i sin tur kan inverka på smärtupplevelsen. Projektet, som fått stöd från Reumatikerförbundet, tittar både på omedelbara och långtgående effekter av träning på hormonerna i blodprov och i musklerna för att dra slutsatser kring hur patienterna bäst kan träna för att få mindre ont.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.