Träningseffekter och förekomst av kardiovaskulära riskfaktorer hos personer med myosit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Helene Alexanderson |
Helene Alexanderson, Karolinska Universitetssjukhuset, 200000
Bakgrund och motivering
Nedsatt muskelfunktion, andfåddhet, trötthet, smärta är vanligt vid idiopatisk inflamatorisk myopati (IIM). Forskning har hittills fokuserat mest på träningseffekter vid etablerad, lågaktiv IIM, medan vi vet mindre om säkerhet och effekt av träning vid nydebuterad, aktiv IIM. Det oklart hur vanliga kardiovaskulära riskfaktorer är vid IIM. Träning är etablerad som en viktig del av behandling vid IIM i Sverige, men kunskapen om träning och vikten av träning är mindre känd internationellt.
Syfte och mål
Det övergripande styftet är att undersöka effekter av högintensiv intervallträning (HIIT) hos personer med nydebuterad, att undersöka förekomst av kardiovaskulära riskfaktorer vid IIM och utveckla internationella träningsriktlinjer vid IIM.
Specifika mål
1. Undersöka effekt av HIIT på fysisk kapacitet, muskelhälsa, sjukdomsaktivitet och livskvalitet vid nydebuterad IIM.
2. Undersöka skillnader i effekt av HIIT vid debuterad IIM och friska försökspersoner.
3. Undersöka förekomst av metabolt syndrom, en grupp kardiovaskulära riskfaktorer vid IIM
4. Utveckla internationella evidensbaserade riktlinjer för träning vid IIM.
Metod
Del 1 är en randomiserad, kontrollerad studie som utförs vid Karolinska och Uppsala Universitetssjukhus. Vi har inkluderat 23 personer med, aktiv IIM. Deltagare lottas till HIIT 3 g/vecka (cykling i 6 set >85% av maxpuls med 2 min cykling måttlig intensitet) eller till standard måttlig hemträning. I del 2 inkluderas 10 friska matchade försökspersoner genomför samma HIIT. I del tre av projektet ämnar vi analysera redan insamlade data vid Karolinska Universitetssjukhuset från DEXA-undersökning, fasteblodprover, blodtryck. I en pågående internationell studie har 50 experter och patientpartners i 17 länder granskat alla träningsstudier vid myosit och bedömt innehåll/kvalitet. Preliminära riktlinjer för träning ska fastställas genom konsensusmetodik.
Betydelse för patienten
Projektet leder till ökad kunskap om kliniska och molekylära effekter av intensiv träning hos personer med aktiv, relativt nydebuterad IIM vilket leder till förbättrad behandling med optimerad träning tidigt i sjukdomen och förbättra prognos på längre sikt. Projektet ökar kunskap om kardiovaskulära riskfaktorer vid IIM i Sverige samt hur dessa korrelerar till sjukdomsaktivitet och självskattad hälsa. Internationellt accepterade evidensbaserade riktlinjer för träning kommer att öka kunskapen om träningseffekter och hur träning ska initieras och följas upp kommer att förbättra vård, hälsa och prognos för personer med IIM globalt.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.