Tremånaders högintensiv intervall träning vid reumatoid artrit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
130 000 kr | Annelie Bilberg |
Annelie Bilberg , Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 130 000 kronor
Bakgrund och motivering
Trots effektiv immundämpning med farmakologisk behandling leder reumatoid artrit (RA) till nedsatt fysisk funktion, smärta och ökad hjärt-kärlsjukdom. Patienter får ofta rekommendationen att träna på en lägre intensiv nivå för att skona lederna. Modern forskning visar dock på stora hälsoeffekter med högintensiv träning (HIIT) i andra patientgrupper. Det saknas evidensbaserad kunskap om effekter av HIIT vid RA och hur träningsmetoden kan anpassas utifrån de begränsningar som sjukdomen medför för individen.
Syfte och mål
Syftet med en randomiserad kontrollerad multicenterstudie är att utvärdera effekter av 12 veckors högintensiv intervallträning kombinerat med styrketräning på kardiella och vaskulära variabler, inflammation, allmän hälsa smärta och trötthet hos patienter med reumatoid artrit. Vår hypotes är att högintensiv intervallträning förbättrar kardiopulmonell funktion, vaskulär funktion och generell hälsa hos patienter med RA. Detta projekt kommer att bidra till att förbättra den långsiktiga hjärt-kärlhälsan och livskvaliteten hos patienter med RA samt bidra med ett validerat högintensivt intervallträningsprogram för RA.
Metod
82 patienter med RA (20-60 år) rekryteras från reumatologklinikerna Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg, Nu-sjukvården Uddevalla och SKAS Skövde. Kardiovaskulär funktion, fysisk kapacitet bedöms vid 2 tillfällen. Sjukdomsaktivitet, fysisk aktivitetsnivå, hälsa bedöms vid 4 tillfällen. Patienterna lottas till antingen en träningsgrupp (TG) eller en kontrollgrupp (KG). TG utför fysioterapeutledd träning, HIIT och styrketräning, 2 gånger/ vecka samt aerobträning på egen hand 1 gång/ vecka i total 12 veckor. Träningsprogrammet är designad utifrån patientgruppens förutsättningar. KG träffar fysioterapeut vid 1 tillfälle och introduceras till hälsofrämjande fysisk aktivitet (30 min dagligen) och hemträningsprogram för förbättrad muskelfunktion och balans.
Betydelsen för patienten
Träningsinterventionen förväntas förbättra patienternas hälsa på kort sikt med förbättrad kardiell och vaskulär funktion, fysisk kapacitet, livskvalitet samt kardiovaskulär riskfaktorsprofil. Personcentrerad stöttning till fortsatt träning på egen hand på en hälsofrämjande nivå efter träningsintervention kommer bidra till vidmakthållande av hälsoeffekter över tid vilket i förlängningen kan leda till ökad överlevnad för patienter med RA och minskade kostnader för samhället. Det specialanpassade högintensiva träningsprogrammet kommer underlätta genomförande av träning för patienter med RA samt spridning av träningsprogrammet i klinik.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.