Tryptofanmetabolism, oral mikroflora och samsjuklighet vid långvarig muskelsmärta.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Malin Ernberg |
Malin Ernberg, Karolinska Institutet, 75 000 kronor
Trots att långvarig smärta har en stor påverkan på livskvaliteten och att kunskapsläget hela tiden skrider framåt så är de bakomliggande orsakerna till smärtan till stor del okända. Detta projekt kommer att studera omvandlingen av ämnet tryptofan för att testa teorin att det omvandlas till ett ämne som förstärker smärta och dämpar kroppens egna smärthämmande mekanismer. En ökad förståelse för de olika mekanismer som utlöser och underhåller långvarig smärta kan leda till att diagnostiken förbättras och att nya läkemedel som riktar sig specifikt mot de bakomliggande mekanismerna kan utvecklas. I ett längre perspektiv kan detta minska patienternas lidande och förbättra deras livskvalitet, och samtidigt minska kostnaderna för hälso- och sjukvården.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.