Utvärdering av två kortison behandlingsstrategier hos patienter med nydiagnostiserad, tidigare obehandlad reumatoid artrit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Katerina Chatzidionysiou |
Katerina Chatzidionysiou, Karolinska Universitetssjukhuset, 75 000 kronor
Bakgrund och motivering
Reumatoid artrit kan leda till skelettdestruktion och irreversibel nedsatt funktionsförmåga, om inte optimalt behandlad. Kortison används i kombination med methotrexate som första linjens behandling. Den optimala kortison behandlingdurationen är dock oklar. Kortison bör trappas ut under de första 3 månader från diagnos, för att undvika biverkningar. Många patienter dock står kvar på kortison mycket längre. Vi ämnar jämföra två kortison nedtrappning behandlingsstrategier i en klinisk prövning.
Syfte och mål
Flera studier har tidigare påvisat effekten av kortison i olika doseringar. Den optimala nedtrappningshastigheten är dock fortfarande oklar. Målet med denna studie är att jämföra två olika kortisonbehandlingsstrategier, med två olika nedtrappningshastigheter, en snabb (under 3 månader, i enlighet med EULAR rekommendationer) och en långsammare (under 1 år, i enlighet med de svenska rekommendationer och nuvarande kliniska praxis).
Metod
Vi har designat en randomiserad, öppen, parallell design, non-inferiority, klinisk studie. Patientpopulation är patienter med nydiagnostiserad RA. 166 patienter kommer att inkluderas i studien. Prövningsläkemedel i studien är Prednisolon. Patienterna randomiseras till arm A (snabb kortisonnedtrappning, inom 3 månader) eller arm B (långsam kortisonnedtrappning, inom 12 månader) i relationen 1:1. Patienterna följs upp regelbundet enligt våra kliniska rutiner på tidig RA mottagning under 24 månader. Det primära utfallet är klinisk effektivitet definierat som time-averaged DAS28 vid månad 12. Flera sekundära utfall kommer att studeras, såsom effekt på patientrapporterade utfall (smärta, trötthet, funktionsnedsättning), radiologisk progress och säkerhet.
Betydelsen för patienten
Långvarig kortisonbehandling, även i låga doser, kan leda till signifikanta komplikationer, såsom osteoporos, diabetes, ökad infektionsrisk, glaukom. Den optimala behandlingsdurationen är hittills oklart. Hypotesen av våra studie är att en kort kortison behandlingduration (3 månader) är inte sämre än en långsam (12 månader). Om vi kan påvisa det, det kommer att ändra våra riktlinjer och förhoppningsvis leda till mindre onödig förlängning av kortisonbehandling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.