Vaccination mot COVID19 och skydd mot infektion vid reumatiska sjukdomar- en svensk vaccinationsstudie.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
170 000 kr | Meliha C Kapetanovic |
Meliha Kapetanovic, Lunds Universitet, 170000
Bakgrund och motivering
Vår pågående projekt visade att patienter med reumatiska sjukdomar behandlade med vissa biologiska läkemedel (ffa rituximab) får sämre antikroppssvar efter vaccination mot COVID19 och har ett sämre skydd mot infektion. Det är fortfarande oklart om upprepade vaccinationer med uppdaterade vacciner förbättrar vaccinsvar vid fortsatt behandling med rituximab. Det saknas data om reumatiker i Sverige vaccineras i samma utsträckning som befolkning i övrigt och vilka faktorer påverkar detta (vaccinationstäckning)
Syfte och mål
Vi studera:
-inverkan av olika biologiska läkemedel i kombination med eller utan traditionella cellhämmande medel på vaccinsvar efter nya uppdatrerade boosterdoser mot COVID19 hos patienter med otillräckligt vaccinsvar
- betydelsen av T cells svar efter upprepade doser
- förekomst och klinisk betydelse av olika autoantikroppar i samband med vaccination
- vaccinationstäckning och betydelse av medicinska och socioekonomiska faktorer om reumatiker väljer att vaccinera sig
- om vaccination mot COVID19 skyddar mot en svår infektion och död
Metod
5 reumatologiska kliniker deltar (Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå, Linköping) deltar. Drygt 410 patienter behandlade med olika biologiska behandlingar och 61 friska kontroller har inkluderats i studien.
Blodprover tas 4-6 veckor efter senaste vaccindos. Vaccinspecifikt antikroppssvar (ELISA), T cells svar (ELISPOT, flödescytometri) och förekomst av olika autoantikroppar i samband med vaccination (ELISA) analyseras.
I epidemiologiska delen av projektet studeras vilka medicinska och socioekonomiska faktorer påverkar om reumatiker väljer att vaccineras (vaccinationstäckning). Förekomst av COVID19 infektion bland reumatiker jämförs med matchade kontroller genom länkning av SRQ, nationella slutenvårdsregistret, SRQ, vaccinations- och dödsorsaksregistret.
Betydelse för patienten
Ny kunskap om upprepade vaccindoser mot COVID19 skyddar immunsupprimerade reumatiker mot svår COVID19 infektion kommer att användas som stöd för fortsatta rekommendationer om vaccination. Epidemiologiska delstudier kommer att ge oss ny kunskap om vilka faktorer påverkar vaccinationstäckning och följaktigen vilka preventiva åtgärder behövs för att uppnå bättre vaccinationstäckning bland reumatiker även vid andra infektioner där en effektiv vaccin finns (influensa). Högre vaccinationstäckning borde på sikt leda till mindre sjuklighet, mindre behov av sjuhusvård och lägre dödlighet i infektioner som kan förebyggas med vaccination.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.