Susanne Gräslund, Karolinska Institutet, 80 000 kronor

Bakgrund och motivering

Myosit eller kronisk reumatisk muskelinflammation är en autoimmun sjukdom med hög sjuklighet och dödlighet. Den är också ovanlig vilket medfört att lite forskning genomförts och att mekanismen bakom sjukdomen fortfarande är okänd. Autoantikroppar har detekterats hos ungefär hälften av alla patienter, men vår tidigare forskning visar att det finns fler som man vanligtvis inte letar efter. Ofullständig screening ger långsam diagnosticering vilket kan vara livshotande för myositpatienter.

Syfte och mål

Vårt projekt syftar till att utöka antalet autoantikroppar som screenas för att bättre kunna diagnosticera och behandla patienter med myosit. Vi vill även studera proteinfamiljen tRNA-syntetaser närmare eftersom flera av dem är vanliga autoantigen, särskilt hos patienter som drabbas av livshotande lungkomplikationer. Dessa proteiners främsta funktion sker inuti cellerna, men nyare forskning har visat på fler funktioner och att de kan förekomma utanför cellerna – i blodomloppet. Vi vill öka kunskapen om vad dessa proteiner gör där och hur utvecklingen av autoantikroppar mot dem hos myositpatienter går till.

Metod

Förra året undersökte vi blodprover från myositpatienter för att kartlägga förekomst av autoantikroppar mot samtliga tRNA-syntetaser i hopp om att hitta fler än de tidigare kända. Vi kunde konfirmera nästan alla tidigare kända och upptäckte även flera nya, både mot kända autoantigen men även mot flera som inte påvisats tidigare. Vi validerade dessa resultat med en kompletterande metod samt vägde samman resultaten med kliniska observationer. Eftersom lungkomplikationer är vanliga hos myositpatienter vill vi även studera antikroppar från lungvätska som är av en annan typ. Vi vill även undersöka förekomsten av motsvarande autoantigen för att bättre förstå sambandet mellan autoantikroppar och förekomst av tRNA-synthetaser i blodomloppet.

Betydelsen för patienten

Eftersom myosit har en förvånansvärt hög dödlighet i början av sjukdomsförloppet, framförallt på grund av livshotande lungkomplikationer är tidig diagnosticering av högsta vikt. Genom vår forskning hoppas vi att fler patienter med myosit ska upptäckas tidigare och att de då ges bättre chans till snabb behandling. I ett längre perspektiv vill vi också öka kunskapen om de bakomliggande mekanismerna hos sjukdomen och utifrån det få nya perspektiv på möjliga behandlingar och läkemedel.

Lärosäte: Karolinska Institutet

Belopp: 80000

Ansvarig forskare: Susanne Gräslund

År: 2022

Forskningsområden: Myosit