Varför drabbas huden vid reumatisk sjukdom?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Vilija Oke |
Vilija Oke, Med Dr, Karolinska Institutet, Stockholm, 75 000
Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en autoimmun reumatisk sjukdom som främst drabbar unga kvinnor i fertil ålder och kan leda till mycket lidande. Det finns väldigt få läkemedel registrerade för behandling av SLE och oftast måste ospecifika immundämpande behandlingar användas. Under många år har man ansett att interferon (IFN) , som ingår i kroppens försvar mot virusinfektioner är en nyckelmolekyl i sjukdomsmekanismen men man vet ännu inte på vilket sätt. Detta projekt, som får stöd från Reumatikerförbundet, undersöker IFN med hudinflammation som modell där man kan undersöka alla celler som är inblandade i ett inflammerat område. En djupare kunskap om vilka molekylära signaler som verkar inom den aktiva inflammationen kan leda till utveckling av nya behandlingar för SLE patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.