Hem » Nyheter » Förtydligande om riskgrupp

Förtydligande om riskgrupp

Socialstyrelsens rapport om riskgrupper för svår covid-19 innehåller texten:

”behandling som kan försämra kroppens försvar mot virusinfektioner … riskerar att bidra till att covid-19 får ett mer allvarligt förlopp”

Socialstyrelsens rapport om riskgrupper för svår covid-19

Reumatikerförbundet har ställt frågor kring detta till SRF, och fått svaret att:

”Personer med reumatisk sjukdom som behandlas med immunmodulation räknas inte som riskgrupp.”

SRF svarar på frågor om covid-19 och reumatisk sjukdom

Reumatikerförbundet har också skickat SRF’s tolkningar och bedömningar till socialstyrelsen, och har nu fått svaret att de helt står bakom SRF’s bedömning.

Vad betyder detta i klarspråk?

Det betyder att du som är reumatiker, och som behandlas med mediciner som hämmar ditt immunförsvar, INTE ingår i en riskgrupp på grund av din medicinering.

Så, själva medicinen gör inte att risken ökar, men om du har någon av de andra komplikationerna som socialstyrelsen nämner kan du ändå ingå i en riskgrupp. Se mer info här.

Kan bedömningen förändras?

Ja, den kan förändras. Bedömningen baseras på både fakta (den forskning som finns) och klinisk erfarenhet (från specialister och kunniga i vården), men kunskapen ökar ju mer forskare och expertis lär sig om sjukdomen. Om det sker en förändring i bedömningen kommer vi att lägga upp den informationen här på hemsidan.

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Facebook-kommentarer

1 reaktion på ”Förtydligande om riskgrupp”

  1. Pingback: Förtydligande avseende riskgrupper – Karlstad

Kommentarer är stängda.