Frågor om Coronaviruset

Corona

Är du orolig för Coronaviruset? Då ska du läsa mer här. Reumatikerförbundet har frågat Meliha C Kapetanovic, överläkare och adjungerad professor i reumatologi, om det finns några särskilda råd för personer som har reumatisk sjukdom.

Råd till reumatiker

I samtliga fall där personer infekterats med Coronaviruset har patienten haft en annan underliggande sjukdom. Det innebär bland annat att patienter som står på läkemedel som nedsätter immunförsvaret tillhör riskgruppen. Men det finns ingen anledning för oro om man vidtar samma försiktighetsåtgärder som man gör under influensatider.

– Handhygien är viktigt. Tänk på att tvätta händerna noga och länge. Om man nyser eller hostar ska man som vid vanlig förkylning se till att täcka munnen och näsan.  Vid feber borde man stanna hemma och inte komma till reumatologen där eventuell infektion kan spridas snabbt, säger Meliha C Kapetanovic.  

Om Coronaviruset

  • Coronavirus kan ge symptom som luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.
  • Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.
  • Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Behandlingen är, som vid andra luftvägsinfektioner, inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Information från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen

Ett par dussin personer har testats de senaste veckorna och hittills har alla utom ett test varit negativa. På en presskonferens tidigare idag berättade socialminister Lena Hallengren, och generaldirektörerna på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, om Sveriges beredskap inför ett eventuellt utbrott.

Det är i första hand endast personer som befunnit sig i Wuhan-området i Kina som uppmanas att uppsöka vården om de har symtom.

– Den pågående spridningen av Coronaviruset sätter dock fingret på att vi inte kan veta med precis exakthet när ett utbrott kommer att ske, därför pågår arbetet med beredskap i hälso- och sjukvården kontinuerligt, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inhandla influensavaccin, antivirala läkemedel och antibiotika som kan behövas vid en influensaepidemi.

För mer information hänvisar Reumatikerförbundet till den kontinuerligt uppdaterade information som framgår på Folkhälsomyndighetens hemsida om Coronaviruset.

Senaste information och aktuella siffror från WHO om Coronaviruset finns på WHO:s hemsida.

Facebook-kommentarer

DU MISSAR VÄL INGET INTRESSANT?

Prenumerera på nyhetsbrevet!