I 77 år har vi kämpat för alla reumatiker – och det har gett resultat!

När Reumatikerförbundet startade var reumatism en bortglömd sjukdom. Idag finns en helt annan förståelse för hur de reumatiska sjukdomarna fungerar och hur man kan mildra effekterna av dem och leva ett normalt liv. Nya läkemedel har revolutionerat behandlingen av sjukdomar som tidigare ledde till vanställda leder och deformerade ryggrader. Men det har inte skett av sig självt. Utan engagemanget från tiotusentals medlemmar och givare hade situationen varit en annan.

De lokala föreningarna har gjort underverk

1973 blev vi en modern demokratisk organisation med lokala föreningar runt hela landet. Med det lokala föreningslivet växte vi till en folkrörelse, Sveriges största patientförening, med tiotusentals röster i ryggen framförde vi våra budskap. Tusentals volontärer arrangerade aktiviteter som gjorde livet lättare och bättre för reumatiker i hela landet.

Vi ägde och drev sjukhus, finansierade forskningsVi ägde och drev sjukhus, finansierade forskningsprojekt och drev kampanjer som ledde till bättre vård och rehabilitering. Grunden för vår verksamhet och vår demokratiska struktur var då som nu de lokala föreningarna.

Vi firar våra framgångar…

I nästan varje större ort i Sverige finns det idag en reumatikerförening som erbjuder stöd och gemenskap åt den som har en reumatisk sjukdom. I varje hörn av landet tränar man tillsammans i bassäng, studerar i cirklar, gör utflykter tillsammans eller bara träffas för en fika och ett samtal. Inget av det skulle vara möjligt utan engagemanget från tusentals eldsjälar.

När nu din förening jubilerar kan du gärna skänka en tanke åt alla goda krafter som gjort så mycket över tiden och känna dig stolt över att du ingår i en gemenskap som bara blivit starkare genom åren.

Och satsar på framtida utmaningar

Vi lever i en snabbt föränderlig värld. Samhället blir alltmer digitaliserat, ungdomar söker andra former för engagemang än tidigare generationer och alltmer ansvar läggs på patienten att vårda sin hälsa och sköta sin rehabilitering i takt med att kommuner lägger ner anläggningar.

Trots allt vi redan gjort behövs vi. Och vi behöver varandra. Vi vet redan att du har gett ditt engagemang. Vill du också ge en gåva nedan så är den välkommen!

Jubileumsgåva

Svisha en jubileumsgåva! Vill du bidra till din förenings insamling så skriver du in föreningens namn (räcker med ortsnamnet) i kommentarsfältet istället för ”Min förening”.

Dessa föreningar jubilerar i år!

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng