Gåvor till forskning om reumatiska sjukdomar visar framtidstro - Reumatikerförbundet

Gåvor till forskning om reumatiska sjukdomar visar framtidstro

Varje år kan Reumatikerförbundet dela ut anslag till forskningen tack vare generösa gåvor. Varje år innebär det att mer forskning kan göras i viktiga områden för att belysa och förstå reumatiska sjukdomar och utveckla bättre möjligheter att upptäcka och sätta in effektivare behandlingar vid reumatiska sjukdomar.

Sedan 2018 avslutas året med en rykande färsk forskningsrapport som berättar om vad gåvorna går till. Och nu finns den här så att du kan läsa den digitalt!

Under 2021 har pandemin fortfarande påverkat stora delar av vårt samhälle, men också viktigt att tänka på är att givare och forskare visar att de tror på framtiden och därför har arbetet med en mängd olika och spännande forskningsprojekt fortsatt nästan som vanligt.

Reumatikerförbundet har arbetat med att fördela och bevilja anslagen som detta år uppgick till 10 025 000 kronor till forskningen om reumatiska sjukdomar. 90 forskare/projekt fick beviljat anslag som går att hitta här: Forskningsanslag 2021.

I rapporten finns intervjuer med enskilda forskare som berättar om sin forskning, hur viktiga anslagen är för att deras forskning ska kunna göras. Inte minst kan du läsa om våra utbildade forskningspartners och varför det är så viktigt med patientperspektivet i forskningen.

För Reumatikerförbundet står patienten alltid i fokus. För att hjälpa forskarna söka, hitta och hålla sig på rätt väg framåt har Reumatikerförbundet därför sedan 2008 utbildat forskningspartners. De är personer med egen sjukdom, eller anhöriga, som på olika sätt bidrar till forskningen.

Tack vare våra insatser är reumatologin ledande när det handlar om att arbeta med forskningspartners. I rapporten förklarar docent Roger Hesselstrand om hur de gör nytta för forskningen. Och forskningspartnern Monica Holmner som har systemisk skleros berättar om sina erfarenheter

Lotta Håkansson, förbundsordförande

Trevlig läsning och tack för ditt stöd!

Ladda ner forskningsrapporten för 2021

En forskningspartner är en person som lever med en reumatisk sjukdom och har unika kunskaper både om sin sjukdom och hur det är att leva med den. Reumatikerförbundet har sedan 2008 utbildat forskningspartners som därefter kan ingå som medarbetare och expert på patientperspektivet i ett forskningsprojekt. Läs om att delta som forskningspartner – som medlem i Reumatikerförbundet eller om du som forskare söker forskningspartner här: Forskningspartner.

Ge en gåva

Forskningen behöver din gåva! Swisha enkelt med din mobil.

Söker du fler alternativ för att ge en gåva? Titta in här: Ge en gåva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng