Giving Tuesday - Föreningslivet - Reumatikerförbundet

Giving Tuesday – Föreningslivet

Giving Tuesday – en dag som sätter engagemang i centrum och uppmärksammar allt det positiva som görs i samhället.

I år lyfter vi på Reumatikerförbundet vårt fantastiska föreningsliv och alla de aktiviteter och verksamheter som bidrar till att få våra medlemmar att må så bra som det är möjligt. Medlemmar har tillgång till ett rikt utbud av verksamheter för att träna yoga, delta i en gympagrupp, dansa zumba eller frigörande dans, få handträning med paraffinbad, gå på promenader eller stavgång och mycket annat. Det är ett värdefullt medlemskap. Det vill vi visa denna vecka i våra kanaler.

Föreningsaktiviteter

Vad sker just nu i våra föreningar och distrikt? Här kan du se de olika aktiviteter som arrangeras runt om i landet.

Intervju med Reumatikerföreningen Storuman

Varmvattenbassängträning i Storuman

Pia Rindefalk Lingesten är badsamordnare för reumatikerföreningen i Storuman. I många år har Pia fått stå på kanten och leda träningarna. Sedan början av april kan hon vara en i badgänget, tack vare en instruktör på storskärm. Något hon varmt rekommenderar andra reumatikerföreningar att prova på. Den nya tekniken med en vattentät skär och högtalare som innehåller alla träningsprogrammen kommer från Finland och heter Hydrohex.

Hur kom ni gång med det här?

– Vi fick ett erbjudande eftersom jag har ett samarbete med badhuset. Det är badhuset och kommunen som har ordnat avtalet med leverantören, förklarar Pia. De frågade mig om vi ville prova detta. Och klart vi ville det!

Varför satsar ni på det här? 

– Det här är ju alldeles ypperligt, effektivt och jättetrevligt att träna med. Programmen är anpassade för alla typer av problem som man kan ha som reumatiker. Dessutom finns det program som passar olika grupper av personer, alltifrån idrottstjejer till äldre.

– Varje program är 30 minuter, sedan följer ett tio minuters avslappningsprogram. Man blir glad av det här! Efter avslutade 40 minuter är vi riktigt nöjda.

I Storuman har man fyra bad-grupper och 20 badande per vecka. De flesta har badat i många år. Pia avfärdar eventuell oro för att äldre badentusiaster skulle välja bort träning med ledare på skärm.

– Nej då, det är inga problem. Ta vår äldsta deltagare som är 91 år. Hon har badat i 35 år och är jättepepp på det här med skärmen.

Är det här någonting du vill rekommendera andra reumatikerföreningar och badgrupper?

– Absolut, det är ju svårt att få tag i badledare. Kommuner ska göra det så tillgängligt som möjligt att träna, för alla, därför är det är en bra sak att driva. Sedan är det bara att prova på.

Pia Rindefalk Lingesten, badsamordnare för reumatikerföreningen i Storuman
Text: Henrik Mannerstråle


Bakgrund till Giving Tuesday

Givandets egen dag, Giving Tuesday, äger i år rum den 29 november – direkt efter Black Friday och Cyber Monday. Giving Tuesday startade just som en reaktion mot alla de dagar i november som handlar om shopping och konsumtion. Idag är det en global folkrörelse som sätter engagemang i centrum och uppmärksammar allt positivt som görs i samhället. Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre!

Har du en reumatisk sjukdom? Då kan du träna med någon av alla våra föreningar. Tillsammans orkar vi mer och har dessutom roligt! Bli medlem nu och för hela nästa år!
Hitta en förening nära dig här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng