Hem » Nyheter » Information om Coronaviruset och covid-19

Information om Coronaviruset och covid-19

Den pågående pandemin som drabbat stora delar av vår värld påverkar oss alla, oavsett vem vi är, var vi bor eller vad vi gör till vardags. På Reumatikerförbundet följer vi noggrant utvecklingen, den information och de rekommendationer som ansvariga myndigheter tar fram när det gäller det nya coronaviruset och covid-19.

Om covid-19

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka. Sjukdomen upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den successivt.

Smittoläget i Sverige just nu är att det är drygt 22000 personer som bekräftats smittade med coronaviruset som ger sjukdomen covid-19. Denna siffra motsvarar inte det totala antalet smittade i Sverige. Det beror på att man sedan mitten av mars uppmanar personer med milda symptom att inte kontakta vården vilket innebär att covid-19-smittade personer med milda symptom inte finns med i statistiken. Framförallt tar man prov på personer med covid-19-symptom som behöver läggas in på sjukhus och på personal inom sjukvård och äldreomsorg.

(Här finns information om smittoläget i Sverige, på Hälsomyndighetens hemsida.)

Symtom

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom.

Symtomen är ofta lindriga och kan påminna om vanlig förkylning. De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Vad kan man göra för att skydda sig själv och andra från smittspridning? 

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

 • Stanna hemma och undvik sociala kontakter, även vid milda symtom på luftvägsinfektion. Detta gäller i både arbetslivet såväl som privatlivet.
 • Tvätta händerna ofta, i minst 20 sekunder 
 • Hosta och nys i armvecket 
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun 
 • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten. 

Nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar

Onsdagen den 1 april publicerade Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd för att motverka spridningen av covid-19. Råden gäller från nu och under resten av 2020, men kan upphävas eller förlängas vid behov.

Här är råden i korthet:

 • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
 • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
 • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
 • Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
 • Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

Läs om de nya allmänna råden på Folhälsomyndighetens hemsida.

Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare

Regeringen meddelade den 27 mars om ett nytt beslut som rör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Förordningen innebär att det, från och med söndag 29 mars och tills vidare, i hela Sverige, blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Som allmänna sammankomster räknas de som anordnas för allmänheten, bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter. Exempel på offentliga tillställningar är idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att kommunicera råd till andra typer av verksamheter, till exempel gym.

(Källa: https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/forbud-mot-allmanna-sammankomster-eller-offentliga-tillstallningar-med-fler-an-50-deltagare/)

Universitet och gymnasieskolor uppmanas att gå över till distansundervisning

Tisdagen den 17 mars kom Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att undervisningen i gymnasieskola, universitet, yrkeshögskola och komvux ska ske genom fjärr- eller distansundervisning.

Syftet med rekommendationen är att den ska bromsa takten i spridningen av covid-19 i samhället, och att därmed avlasta sjukvården och skydda de mest sårbara från att smittas.

(Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/larosaten-och-gymnasieskolor-uppmanas-nu-att-bedriva-distansundervisning/)

Alla som kan arbeta hemma bör göra det

På pressträffen måndag 16 mars 2020 rekommenderade Folkhälsomyndigheten de som har möjlighet att jobba hemifrån att göra det, speciellt de som finns i Stockolmsregionen.

(Källa: https://www.youtube.com/watch?v=n2MajAQvpY8&list=PLLqBo3UjMccAyAkJ9uiJkQpPjDYUoWlHp&index=3&t=0s)

Mer information och kontakt med vården

Om du söker rådgivning eller kontakt med vården, uppge dina sjukdomar och vilka läkemedel du använder. 

Om du har frågor om coronaviruset kan du dygnet runt ringa 113 13 som är det nationella informationsnumret. 

För mer och uppdaterad information om coronaviruset rekommenderar vi följande källor: 

Folkhälsomyndigheten https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19

Sjukvårdsupplysningen, 1177 https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/

Centrum för Reumatologi, NKS  https://www.reumatologicentrum.se/aktuellt/ny-information-gallande-det-nya-coronaviruset/

Svensk Reumatologisk Förening, SRF https://svenskreumatologi.se/vagledning-for-vardpersonal-och-patienter-med-reumatologisk-sjukdom-angaende-utbrott-av-covid-19/

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Facebook-kommentarer

1 reaktion på ”Information om Coronaviruset och covid-19”

 1. Pingback: Information om Coronaviruset – Forshaga-Deje

Kommentarer är stängda.