Inspiration för fotvård hemma - Reumatikerförbundet

Inspiration för fotvård hemma

Susanna Nyberg är medicinsk fotterapeut och legitimerad sjuksköterska. Hon driver kliniken Syster Sussie i Helsingborg och möter många människor vars reumatism har lett till smärtsamma förhårdnader, liktornar och sår på fötterna. Här är hennes bästa tips för hur du vårdar dina fötter.

Bada

Bada fotbad minst en gång i veckan. Tappa upp vatten i en balja, det bör vara så pass varmt att det fortfarande är njutbart efter 20 minuter. Fotvårdsprodukten Bioph+ footcare är bakteriedödande, motverkar svampbildning och löser upp förhårdnader. Sätt fötterna i rent, varmt vatten och tillsätt pulvret. Sitt med fötterna i vattnet i 20 minuter. Du kan också använda några matskedar olivolja eller en naturlig tvål. Undvik badsalt, särskilt om du har sår, eftersom det torkar ut fötterna.

Om du inte har så mycket förändringar i fötterna på grund av reumatismen kan du fila lätt med fotfil i badet. Den som har mycket förhårdnader bör vara försiktig, om du filar bort för mycket kan du dels få sår och dels känner huden av ett ökat tryck och blir snabbt ännu hårdare för att skydda sig.

Fotbadet skyddar också mot nagelsvamp. Nagelsvamp samlar bakterier och luckrar också upp nageln, vilket kan leda till hudinfektion. Om tårna ligger nära eller över varandra kan du behöva använda nagelborste för att rengöra ordentligt. Se också till att klippa naglarna regelbundet och fila ner vassa kanter så att de inte skaver mot andra tår, vilket kan leda till sår, infektion och smärta.

Torka

Torka fötterna noga efter badet. Det samlas lätt fukt mellan tårna, särskilt om de ligger mot eller över varandra. Det blir en grogrund för fotsvamp, som kan klia, orsaka dålig lukt och luckra upp huden, vilket kan leda till sår. Det räcker inte att torka med en handduk utan sätt kökspapper mellan tårna och låt det sitta där en stund. Efter papperet kan du också sätta medicinsk fårull mellan tårna. Det kan kännas avlastande för den som har tår som ligger i fel läge och ullen har även en antibakteriell effekt och förebygger fotsvamp.

Smörj

Smörj fötterna efter badet. Susanna Nyberg rekommenderar naturprodukter med så lite kemikalier som möjligt. De går ner i huden och återfettar på djupet vilket skyddar mot att huden torkar ut och att det bildas sprickor. Apolivas fotsalvor finns till exempel på apoteket och är baserad på olivolja. Familjeföretaget Maria Åkerberg har också ett bra sortiment av hudvänliga produkter. Du kan även smörja fötterna med vanlig olivolja. Tänk på att lägga om eventuella sår innan du smörjer in.

Medicinsk fotterapeut

Fotbad är ett bra sätt att hålla fötterna rena och undersöka om du har smärtsamma förändringar eller sår som behöver ses över av en fotterapeut eller hos hälso- och sjukvården. Susanna Nyberg menar att personer med en reumatisk sjukdom som påverkar fötterna bör få behandling av en medicinsk fotterapeut med jämna mellanrum för att vårda fötterna, förhindra smärta och bevara funktionsförmågan. I Region Skåne kan personer med reumatism få remiss till en medicinsk fotterapeut. Kolla vad som gäller i din region.

Ur: Reumatikervärlden nummer 5 – 2021
Foto: Adobe

Mer om fötter och händer hittar du här: Vad händer och fötter?

Det finns många sätt att engagera sig!

Bli medlem

Som medlem får du tillgång till fördjupad kunskap, och inte minst medlemstidningen Reumatikervärlden.

Ta del av de senaste forskningsrönen och utbyt erfarenheter med andra medlemmar. Bli medlem här!

Ge en gåva

Swisha ditt engagemang eller välj ett annat sätt att ge en gåva till Reumatikerförbundet.

Du kan även välja att bli månadsgivare – en gåva som räcker länge! Läs om alla sätt att: Ge en gåva

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng