Kämpar för att behålla varmvattenbassängen

I torsdags tränade medlemmarna i Boden för sista gången i varmvattenbassängen på Erikslunds hälsocentral. Nedstängningen har mötts av förtvivlade protester.

Hjördis Hansén, ordförande i reumatikerföreningen Boden, har försökt få kontakt med region- och kommunpolitiker för att kunna uppmana dem att tänka om.

– Hittills har ingen av dem hört av sig till mig. De är tysta som möss, fastän så många som 60-100 personer påverkas av beslutet att stänga bassängen, säger Hjördis Hansén.

Uppskattad träningsform
Varmvattenbassängträning är en uppskattad och välbehövlig rehabilitering, som många gånger leds av personer som är förtroendevalda i reumatikerdistrikt och reumatikerföreningar.

-Det finns de som inte kan träna på något annat sätt. De som inte kan gå eller cykla. Jag har själv svårt att gå, jag väntar på att få en ny höft och en ryggoperation. Men när jag är i det varma vattnet och tränar släpper värken helt för stunden. Denna bassängträning gör att jag fixar min vardag, och våra medlemmar får sin veckoträning , säger Hjördis Hansén.

Ojämlik tillgång till rehabilitering
Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Idag styrs tillgången till rehabilitering, såsom träning i varmvattenbassäng, av vilken region du bor i. För att vi ska kunna leva så bra som möjligt vill Reumatikerförbundet att staten ska tillhandahålla ett nationellt rehabiliteringsstöd så att regionerna kan behålla rehabilitering som personer med reumatiska sjukdomar värnar om, exempelvis träning i varmvattenbassäng. Bostadsorten ska inte avgöra människors möjlighet att leva ett friskare och mer aktivt liv.

Se inslaget i TV4 Nyheterna idag där Hjördis Hansén och Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, intervjuas.

Facebook-kommentarer

DU MISSAR VÄL INGET INTRESSANT?

Prenumerera på nyhetsbrevet!