Hem » Nyheter » Kan jag vaccineras om jag tar mina anti-reumatiska eller immundämpande läkemedel?

Kan jag vaccineras om jag tar mina anti-reumatiska eller immundämpande läkemedel?

Ja, det kan du.

Om du behandlas med rituximab (Mabthera, Ritemvia, Rixathon, Truxima och Ruxience) bör man passa in vaccinationen i ett intervall mellan behandlingarna.

Du bör vänta med vaccinationen minst 4 månader efter din senaste rituximabbehandling. Du bör tidigast erhålla nästa rituximab-behandlingen 2 veckor efter sista vaccindosen. Detta beror på att rituximab påverkar antikroppsbildningen, och vi föreslår detta schema så vaccinationen skall fungera så bra som möjligt.

Det är inte farligt att vaccinera sig om man behandlas med rituximab.

Uppdatering från SRF 7 juni 2021

Det är sedan länge känt att patienter som behandlas med anti-B-cellsbehandling (rituximab) får ett lägre antikroppssvar vid t ex influensa- och pneumokockvaccination. Detta gäller även i viss mån för patienter som behandlas med methotrexate. Det är därför inte förvånande att de små studier som hittills är gjorda på patienter med dessa läkemedel där två doser vaccin mot COVID-19 är givet också får ett lägre antikroppssvar än friska individer. Viktigt att komma ihåg är att det inte finns vetenskapliga studier som talar för att en lägre antikroppsnivå påverkar skyddet mot infektionen.

Än så länge rekommenderats inte någon paus eller utsättning av immunmodulerande / anti-reumatiska läkemedel i samband med vaccination. Undantag är rituximab: Patienter som behandlas med rituximab bör vaccineras minst 4-6 månader efter sista rituximab behandlingen.

Här hittar du hela dokumentet om vaccination och anti-reumatisk behandling: SRF

Läs mer om vaccinationer och reumatisk sjukdom: Frågor och svar från SRF

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *