Det är så kallad kinesiotejp som används. Det är dess elastiska egenskaper som möjliggör att leder och muskler kan fortsätta röra sig utan att störa blodcirkulationen. Tejpen kan sitta flera dagar utan att behöva bytas och används både vid klassiska idrottsskador eller vid olika smärttillstånd.

Reumatikerförbundets Elin Löfberg ställde några frågor om kinesiotejp till Catarina Forsberg, specialistsjukgymnast som tidigare arbetat på Reumatologen i Falun


Cattis, kan du förklara kort vad Kinesiotape är?

Kinesiotejp utvecklades i Japan 1979 av kiropraktor Kenzo Kaze. Kinesiotejpen är designad för att efterlikna hudens egenskaper i form av flexibilitet och tjocklek. Tejpen kan sträckas upp till 60% mer än sin längd. Tejpen förbättrar blodcirkulationen och lymfsystemet genom att lyfta muskelfascian (den omkringliggande hinnan som omsluter muskeln) och därmed lyfta muskeln. Det gör att vävnadsvätska och blod under huden lättare kan transporteras bort vid exempelvis inflammation, ödem eller vid områden med smärtproblematik. Tejpningen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten.

Vid vilka tillstånd/problem använder du Kinesiotejp?

Jag har provat vid tex akillestendinit (hälseneinflammation), muskulär axelsmärta, tennisarmbåge, knäartros.

Vilka fördelar tycker du att behandlingsformen har för reumatiker?

Tejpen ger ett stöd och det tror jag är till nytta för reumatiker då lederna troligen är förändrade och muskulaturen kan vara svag. Det blir varmt under tejpen och det är också en fördel då denna målgrupp ofta har nytta av värme. Enkel snabb behandling.

Kan man som privatperson lära sig att tejpa som “hjälp till självhjälp” alltså egenvård?

Det beror ju på var på kroppen tejpen skall appliceras, men med instruktioner så kan många säkert sätta på tejpen själv eller att jag kan lära någon anhörig. Det finns mycket på nätet att läsa mer om tejpning och även många filmer på youtube med instruktioner.

Tack Catarina!

En fråga som diskuterats på Reumatikerförbundets Facebooksida är vilken sorts tejp man ska använda, som vanligt finns en djungel av produkter. Jag har roat mig med att prova allt från Biltemas budgetvariant till den tämligen dyra sort som används på Reumatologen i Falun samt en uppstickare från Lidl. Och faktum är att den relativt billiga varianten som nu och då erbjuds i Lidels sortiment står sig väl så bra som den dyra vi använder på kliniken.

Vad är det då som gör en bra tejp? För mig är två saker avgörande, tejpens töjbarhet och kvaliteten på klistret. Förhållandet mellan tejpens tjocklek och töjbarhet är avgörande för att den ska sitta bra och göra sitt jobb. Lika så att klistret faktiskt håller tejpen på plats i två till tre dagar utan att ge hudreaktion. I detta fall går faktiskt Biltemas variant bort för mig, den är för sladdrig och har för dåligt klister.

Men biverkningar då? Det är det fina i kråksången, att dessa är mycket få. Vanligast är just någon form av hudreaktion med tex klåda om man inte tål klistret. Detta avhjälps oftast kort och gott genom att ta bort tejpen och byta till annan produkt.

Sitter verkligen tejpen fast? Ja, en tejp med bra kvalitet skall sitta trots att du sover eller duschar. Kanske kan en ändstump rulla upp sig, men då friserar man till den. Tejpen ska klara att sitta på plats i två till tre dagar, sedan är det dags att vila huden någon dag.

Är den svår att ta bort? Ja det kan den vara, för den ska ju de fakto sitta på plats och göra sitt jobb. Tricket är att liksom rulla av den och ta bort korta bitar i taget av tejpen och hålla huden under sträckt med den andra handen.

Du kan alltid få tips och hjälp att lära dig tejpa själv genom en fysioterapeut. Du behöver ingen remiss för att träffa en fysioterapeut på din vårdcentral.

Text: Elin Löfberg