Kom till rätta med dina magproblem - Reumatikerförbundet

Kom till rätta med dina magproblem

Symtom från magen i samband med ledvärk kan vara tecken på samsjuklighet. Hjälp finns – men det gäller att reda ut vad besvären beror på. Reumatologen Elisabet Lindqvist forskar om samsjuklighet mellan reumatiska sjukdomar och mag- och tarmbesvär. Hon har som vana att fråga alla nyinsjuknade reumatiker om besvär med magen.

Det finns vissa tecken som hon tycker är extra viktiga att hålla ögonen på, till exempel blod eller slem i avföringen, kräkningar med blod eller plötslig vikt­ nedgång utan att ha ändrat kosten. Diarreer, ändrade avföringsvanor är också allvarliga tecken på att något kan vara fel. Samma symtom kan vara tecken på olika sjukdomar.

Både inflammatoriska ryggsjukdomar och inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, bryter ofta ut i ung ålder, så är det en ung person med ovan nämnda besvär 􀂷 är det lätt att misstänka inflammation i tarmen.

Är det däremot en äldre person som haft sin reumatiska diagnos ett tag utan tidigare problem med mage, kan det i stället tyda på cancer i tarmen menar Elisabet Lindqvist.

– Tarmcancer är vanligare hos äldre, men oavsett ålder är det viktigt att reda ut vad problemen beror på, säger hon.

Den som upplever någon typ av besvär med mage eller tarm bör ta kontakt med sin allmänläkare eller sin reumatolog för att få en utredning. Reumatologen kan remittera vidare till en tarmläkare.

Elisabet Lindqvist har själv ett nära samarbete med kollegorna på gastromottagningen och många av hennes patienter går på båda avdelningarna.

– Vi försöker tillsammans att hitta läkemedel som passar både de reumatiska besvären och tarminflammationen. Vissa läkemedel fungerar mot bådadera, men inte alla.

På gastromottagningen görs olika undersökningar av tarmen. Ett exempel är rektoskopi, där endast ändtarmen undersöks med en tarmkikare. Ett annat är koloskopi där hela tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen undersöks med kamera. Det går också att ta avföringsprov för att mäta ett särskilt protein, F-calprotectin, som kan avslöja en aktiv inflammation i tarmen.

Om besvären inte är synliga vid koloskopi eller rektoskopi kan det i stället röra sig om så kallat irritable bowel syndrome, IBS. Det är också bra att vara uppmärksam på hur läkemedel påverkar

magen.

– Många mediciner kan ge magkatarr och magsår som biverkning, särskilt antiinflammatoriska preparat. Det kan man känna igen på sura uppstötningar och hals bränna. Ta i så fall kontakt med din läkare för att få hjälp.

Om din mage bara är lite orolig utan allvarligare symtom kan du prova att tillsätta mer fibrer i kosten.

Text: Matilda Lann
Ur Reumatikervärlden 6/2018
Tema samsjuklighet

Reumatikervärlden är en medlemsförmån och utkommer med sex nummer varje år. Bli medlem du också!

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng