-Den här studien är viktig, för den bekräftar vad reumatiker har upplevt i alla tider, ända sedan de gamla grekernas tid, säger Reumatikerförbundets forskningschef Li Alemo Munters i en intervju till Sydsvenskan.
En grupp forskare från Storbritannien genomförde en 15-månaders studie där deltagarna fick registrera sin smärta i en app. GPS-platser från deras telefoner länkades sedan till lokal väderdata. Genom att analysera 5,1 miljoner smärtrapporter jämförde forskare vädret på dagar där en signifikant ökning av smärta upplevdes till vädret på dagar där ingen sådan smärtökning upplevdes.
De fann att dagar med högre luftfuktighet, lägre tryck och starkare vindar är mer troligt förknippade med dagar med hög smärta, ett resultat som överensstämmer med många deltagares egna erfarenheter och upplevelser.
– Med den här kunskapen kan en patient också planera sin vardag bättre, med hjälp av väderprognoserna, säger Li Alemo Munters.
I studien fanns inget stöd för att enbart kyla bidrar till ökad risk för att ha ont. En iskall, torr och högtrycksbetonad vinterdag innebär ingen ökad risk för att ha ont.
Frågor och svar om studien:
1. Vad visade studien?
Högre luftfuktighet, lägre tryck och starkare vindar – i den ordningen – var signifikant förknippade med ökad smärta.
2. Vilket slags väder förknippas mest med ökad smärta?
En fuktig och blåsig dag med lågt tryck.
3. Vilket slags väder är minst troligt förknippat med ökad smärta?
En torr och lugn dag med högt tryck.
4. På en ”dålig” väderdag (fuktigt, lågt tryck, blåsigt), hur mycket mer troligt är det jag känner en ökning av smärta?
På en fuktig blåsig dag med lågt tryck var smärtsamma dagar 20% mer sannolika jämfört med en dag med genomsnittligt väder. Detta skulle leda till en ökning av risken för en smärtsam dag från, till exempel, 5 till 100 till 6 till 100.
Läs mer om studien här: Cloudy with a chance of pain