Erfarenheter från tidigare virusutbrott har visat att den aktiva substansen hydroxyklorokin som finns i vissa anti-reumatiska läkemedel skulle kunna ge effekt vid behandlingen av sjukdomen covid-19.
Det pågår många initiativ inom forskningssektorn för att diagnostisera corona-smitta och behandling av covid-19. Det gäller allt ifrån att ta fram snabba och effektiva tester, utvärdera existerande behandlingar för ny indikation och nya terapier samt vaccinationer. EU-initiativet IMI (Innovative Medicines Initiative) utlyser 45 miljoner euro för finansiering av innovationer för att stoppa Corona-virusets spridning och Svenska Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierar omedelbar utökad coronatestning med 50 miljoner kronor.
I Sverige genomförs en observationsstudie som undersöker vården som ges på svenska intensivvårdsavdelningar. I Norge utförs en studie med hydroxyklorokin som tilläggsbehandling till medelsvårt sjuka covid-19 patienter.
Fler studier väntas komma.
Läs mer om Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses satsning.
Har du frågor om vaccin och covid-19?
Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.
Vi rekommenderar dig att läsa uppdaterad information om vad som gäller just nu på:
Krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten.
För dig som lever med en reumatisk sjukdom har Svensk Reumatologisk Förening de senaste riktlinjerna som du kan läsa här: SRF:s rekommendationer. (5 april, PDF)
Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt.
Mer information hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se