När du kommit igång

För dagbok!

Använd gärna en träningsdagbok för att tydligare få ”svart på vitt” hur det går när du väl kommit igång. En träningsdagbok kan vara en enkel almanacka där du gör dina noteringar, eller helt enkelt en stor lapp på kylskåpet. Har du en smart telefon eller platta så finns det bra appar som du kan använda om du föredrar det.

Ett förslag är att kombinera kontraktet med träningsdagboken om det går, så som vi har gjort i kontraktsmallen. Då får du ett tydligt samband mellan vad du gör och varför du gör det.

Träningsplan/dagbok

Nedan ser du ett exempel på en mer avancerad träningsdagbok som vi rekommenderar efter att du kommit igång ett litet tag och vill spänna bågen högre. Detta är egentligen en träningsplan eftersom den utgår från en detaljerad beskrivning av ditt huvudmål och dina delmål.

Här har vi valt att dela upp aktiviteterna på vardagsaktiviteter respektive fysisk träning. Vi räknar också antalet steg eftersom det är en bra indikation på ett aktivt liv och dessutom lätt att hålla reda på med smarta telefoner. Även här skapar vi plats för den viktiga återkopplingen – hur kändes det? Det är viktigt att vara lyhörd för kroppens reaktion på ansträngningar och att ta hänsyn till dagsformen. Tänk på R:et i dina SMARTA mål. Det gäller att vara realistisk!

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng