Hjälp och stjälp för motivationen

Gör en investering som engagerar dig!

Genom att skriva ett kontrakt har du redan investerat tid och tankemöda i ditt personliga projekt. Att inte fullfölja blir att förlora den investeringen. Ju mer tid och energi du lägger ner desto svårare blir det att sluta. I början kan detta vara en drivkraft som får dig att ta de där extra stegen även om det inte känns kul.

Efter ett tag kan du reflektera över att du faktiskt åstadkommit en hel del och nått ett eller flera delmål. Du har blivit en person som inte bara planerar att bli aktiv, du är en person som är aktiv! Efter den insikten blir det lättare att fortsätta. Till slut ser du kanske fram emot att genomföra aktiviteten bara för att den är så rolig eller nyttig, till exempel förbättrar din sömn eller ger dig mer styrka.

Reflektion: Vilka andra former av investeringar kan du göra för att komma över den första tröskeln till att komma igång?

Beslutsbalans

Ett sätt att få översikt på din situation och se den långsiktiga nyttan av en beteendeförändring är att göra en beslutsbalans. Det är helt enkelt en för- och emot-lista som du skriver för din egen räkning. Där listar du fördelar och nackdelar med att göra ingenting, samt fördelarna och nackdelarna med att jobba för en förändring. Det kan se ut så här:

Övning: Gör en beslutsbalans! Utgå från din tidigare målsättning. Skriv på vanligt papper eller använd denna mall.

Nedstämdhet – en broms för motivationen

Många personer som i normala fall är företagsamma och entusiastiska börjar skjuta upp saker och ting när de är nedstämda. Ju mindre man företar sig desto mer uppfattar man sig själv som hjälplös och ineffektiv, vilket ytterligare försämrar initiativförmågan. Det kan bli allt svårare att få något gjort hemma eller orka med sina vanliga intressen.

Försök att göra sådant du tycker om!

Om du har lust att stanna kvar i sängen, se till att du ändå kommer upp. Om du inte känner för att gå på konserten, kursträffen etc – gå ändå! Det är viktigt att du inte låter ditt sinnestillstånd kontrollera och styra dina handlingar.

För att må bra är det viktigt att träffa vänner och göra saker du tycker om. Men du kan också behöva tid för att återhämta dig och tid att få vara för dig själv. Det kan ofta hjälpa att du rör på dig, även om det kan kännas motigt. Att ta en promenad, eller motionera på något annat sätt, skingrar tankarna och gör också att du sover bättre. Det kan vara särskilt välgörande att gå ut när det är ljust, eftersom ljuset gör att du blir piggare.

Om du äter bra och sover tillräckligt klarar du bättre psykiska påfrestningar. Att använda alkohol, lugnande medel och droger hjälper inte mot nedstämdhet utan kan tvärtom förstärka de negativa känslorna.

Sök hjälp i vården om du känner att nedstämdheten inte ger vika!

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng