Många medlemmar oroar sig över sjukförsäkringen - Reumatikerförbundet

Många medlemmar oroar sig över sjukförsäkringen

Eva-Maria Dufva, intressepolitisk talesperson på Reumatikerförbundet, berättar vilka som är de vanligaste medlemsfrågorna gällande sjukförsäkringen och vad förbundet gör för att påverka politiskt.

Hur tycker du att sjukförsäkringen fungerar?

– Den fungerar inte som det är nu. Det är en försäkring som vi betalar för genom sociala avgifter under den tid som vi kan arbeta. Då ska vi känna en trygghet i att vi kan klara oss om vi under en period i livet inte kan jobba heltid eller inte kan jobba alls. Men i dag är människor stressade, oroliga och rädda för hur de ska klara sin privatekonomi. När Försäkringskassan säger att människor kan jobba 75 procent, fast de inte klarar mer än 50, är det många som går upp till 75 ändå för att rädda sin försörjning, och då blir de sämre i sin sjukdom. Vi behöver ett socialförsäkringssystem värt namnet. Det här beror på det regelverk som finns. Försäkrings­kassan rättar sig efter regeringens regleringsbrev, som anger hur myndigheten ska jobba.

Vad säger medlemmar som kontaktar förbundet om sjukförsäkringen?

– Det är många som hör av sig och de flesta har fått sin sjukpenning eller sjukersättning indragen. Oftast har inget förändrats, men deras ärenden har omprövats och så har de fått avslag eftersom Försäkringskassan tycker att de har arbetsförmåga. En annan vanlig fråga handlar om läkarintyg som blir underkända. Vi kan svara på enklare juridiska frågor, som vart medlemmar som är missnöjda med ett beslut ska vända sig.

Du nämnde att läkarintyg blir underkända?

– Ja, läkarintygen överprövas emellanåt av Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivare. Läkarintygen är ofta skrivna av en specialistläkare som har känt patienten länge och vet hur personen fungerar, och ändå godkänns de inte. Det är helt galet. Hur kan Försäkringskassan lita mer på en läkare som aldrig har träffat patienten än den specialistläkare som har behandlat personen i många år?

Vad gör Reumatikerförbundet?

– 2019 antog vi ett intressepolitiskt program där vi bland annat driver att alla ska ha möjlighet att arbeta 100 procent av sin förmåga. I dag kan du vara sjukskriven på 25, 50 eller 75 procent. Men systemet behöver vara mer flexibelt; om jag kan jobba 90 procent ska jag inte behöva vara sjukskriven på 25 procent. Personer som har en kronisk sjukdom har toppar och dalar, ibland mår du bättre och ibland sämre, då måste systemet kunna hänga med.

– Vi jobbar också med påverkansarbete där vi träffar representanter för regeringen och Försäkringskassan. När vi 2019 träffade den dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll lämnade vi över flera av våra medlemmars berättelser. På så sätt kunde vi visa hur det fungerar i verkligheten, att det här är förtvivlade, ledsna, arga och sjuka människors vardag. Vi försöker också bilda opinion genom att bland annat skriva debattartiklar.

Vad kan människor själva göra för att påverka politiskt?

– Som enskild medlem kan du ta hjälp av ditt reumatikerdistrikt och föreslå olika aktiviteter, som att skriva insändare. Kontakta gärna de politiker som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott och berätta om saker som du tycker borde förändras. På riksdagens hemsida hittar du kontaktuppgifter.

Mer läsning om sjukförsäkringen

Text: Jennie Aquilonius
Ur Reumatikervärlden 1/2020
Tema sjukförsäkringen

Reumatikervärlden är en medlemsförmån och utkommer med sex nummer varje år. Bli medlem du också!

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng