Vill du bli gladare och mer kreativ? Få bättre minne och koncentration? Forskning visar att det finns en mirakelmedicin: Konditionsträning.
De flesta vet att vi mår bättre av att röra på oss. Men det många inte vet är att fysisk aktivitet inte bara är bra mot trötthet och smärtor.
– Träning stärker alla tankemässiga förmågor, som kreativitet, minne och koncentration, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark.
I september föreläste han på Reumadagarna, en årlig konferens för vårdpersonal och patientföreningar inom reumatologi. Han bjöds in eftersom nedstämdhet och depression är vanligt bland personer med reumatiska diagnoser.
Fysiskt aktiva tycks återhämta sig snabbare
Anders Hansen är överläkare i psykiatri på Sophiahemmet i Stockholm och började se samband mellan träning och humör i kontakten med sina patienter. De som var fysiskt aktiva tycktes återhämta sig snabbare från depression och ångest, och de återföll inte i sjukdom på samma sätt som mer stillasittande patienter. Han läste mängder av forskningsartiklar, och fascinerades av de fantastiska resultaten av träning som framkom. Resultat som inte fick den uppmärksamhet de förtjänade.
– Jag slogs gång på gång av tanken att om en tablett hade gett de här effekterna med ökad kreativitet, koncentration och minne, då hade den varit oerhört hårt marknadsförd.
Träning stimulerar hjärnan
Han berättar att hjärnan tycks vara det organ som stärks mest av fysisk aktivitet. Det fungerar så här:
När du tar en rask promenad eller joggar ökar blodflödet i hjärnan med ungefär 20 procent. Hjärnan får mer syre och näring vilket gör att den funkar bättre. Du får lättare att koncentrera dig och blir mer kreativ. Om du fortsätter att röra på dig regelbundet i veckor och månader börjar hjärnans arbetssätt att förändras. Det beror på att den producerar mer av proteinet BDNF, brain-derived neurotrophic factor.
– Upptäckten av BDNF gav den italienska neurologen Rita Levi-Montalcini nobelpris i fysiologi eller medicin. Proteinet skyddar hjärncellerna och underlättar deras förmåga att kommunicera med varandra. Det reglerar också vårt känsloliv och mående; den som är deprimerad har låga nivåer av BDNF och de stiger när personen återhämtar sig.
Hjärnans arbetssätt blir mer effektivt av träning
Enligt Anders Hansen finns det ingenting som kan mäta sig med fysisk aktivitet när det handlar om att få hjärnan att producera och släppa ut BDNF. Om du är ihärdig och tränar regelbundet i mellan sex månader och ett år har hjärnans arbetssätt strukturerats om och blivit betydligt mer effektivt. Olika områden i hjärnan samverkar bättre eftersom kopplingarna mellan dem förstärkts.
– Forskare har under de senaste åren sett att bra kopplingsmönster ligger bakom många positiva egenskaper som minne, hög utbildning, att vi fungerar effektivt tankemässigt och mår bra.
Det som händer är att minnescentrat hippocampus växer av fysisk aktivitet. Delar av frontalloben krymper också långsammare hos äldre personer som rör på sig.
– Du bromsar, eller till och med vänder, hjärnans naturliga åldrande. Det är helt fantastiskt.
Viktigt att forskning och fysisk aktivitet tas på allvar
Anders Hansen upplever att forskningen om fysisk aktivitet bagatelliseras i dagens samhälle – trots att träning visat sig vara ett sådant mirakelmedel. Konditionsträning ses som något du kan välja bort, precis som att du klarar sig bra utan att spela schack eller bridge. Men som art är människan gjord för att röra på sig. Det är bara under en kort period i historien som vi har levt som i dag, med mycket stillasittande och mer stress.
– Vi tror att kropp och själ är två skilda saker. Det är de inte. Hjärnan är ett biologiskt organ som påverkas av hur vi lever våra liv. Det är ofta en mismatch mellan biologi och livsstil får konsekvenser i form av sjukdomar som depression, ångest och diabetes, säger han.
Upplevelsen av smärta är kopplad till hur vi mår
Även upplevelsen av smärta är kopplad till hur vi mår. Om du mår bättre psykiskt uppfattar du ofta inte värken som lika påträngande eller allvarlig.
För den som har en reumatisk diagnos är det dock viktigt att besöka en sjukgymnast som kan lägga upp ett program som är skräddarsytt efter de egna behoven. Du som är otränad ska också börja försiktigt för att undvika skador.
– En del upplever ökad värk i lederna i början, men forskarna tror att det är ofarligt. Det förvärrar inte sjukdomen.
Texten är hämtad från Reumatikerförbundets tidning Reumatikervärlden nr 5 och skriven av: Jennie Aquilonius.
Kom igång!
- All fysisk aktivitet räknas. Varje steg är bra.
- Prata med en sjukgymnast för att få övningar skräddarsydda efter dina behov.
- Börja med små steg. Gör sådant som kan bli en vana, du kammar hem de stora vinsterna om du är regelbundet aktiv under en längre tid. Om du tränar intensivt i två veckor blir skillnaden inte så stor.
- Få in träningen naturligt i livsschemat. Cykla till jobbet eller skolan, välj trapporna framför hissen.
- Den som springer i 45 minuter tre gånger i veckan, i en hastighet som gör en svettig och andfådd, får maximal påverkan på hjärnan. Att träna mer än så ger inte bättre effekt.
- Har du svårt att springa rekommenderar Anders Hansen snabba promenader och lättare jogging.
Så överlistar du latheten
Det kan kännas nästintill omöjligt att ta sig upp ur soffan ibland. Det beror på att människan av naturen är lat. Under nästan hela vår tid på jorden har vi lidit av ett underskott av kalorier. Kaloririk mat har varit svår att få tag på, det är därför den smakar så gott, vi ska vilja äta upp alltihop. På samma sätt ska vi känna suget efter att spara vår energi.
– Därför har vi den här bromsen i oss: stanna kvar i soffan, bränn inte dina dyrbara kalorier, säger Anders Hansen.
Men bara du vet om detta så har du kommit en bit framåt. Du vet att ja, det är jobbigt, min kropp kommer att skrika åt mig: ”Sluta, gå hem och lägg dig!”
– Den gör vad den ska göra, den är utvecklad för att spara kalorier. Men bara du kommer igång blir det lättare och lättare, säger Anders Hansen.