Hem » Om oss » Vår organisation och verksamhet » Samarbeten » Internationellt samarbete » Edgar Stene Prize Competition 2020

Edgar Stene Prize Competition 2020

Har du en reumatisk sjukdom och arbetar ideellt? Skriv och berätta!

Till minne av Edgar Stene arrangerar EULAR (European League Against Rheumatism) och dess patientorganisation PARE varje år en uppsatstävling med olika teman för människor som lever med reumatisk sjukdom. Syftet med tävlingen, både i Sverige och i Europa, är att berättelserna ska stötta andra som lever med reumatisk sjukdom. Varje land utser en vinnare och skickar ett bidrag. Reumatikerförbundet samlar in de svenska bidragen och väljer med hjälp av en jury vilken uppsats som ska gå vidare till den internationella tävlingen.

I år är temat det ideella arbetet och vad det betyder för personer som lever med reumatisk sjukdom.

Vi söker dig som vill skriva och berätta om vad du arbetar med och hur det är att arbeta ideellt för dig. Vad motiverade dig att börja? Vad har du upplevt för utmaningar? Framför allt, vad har det ideella arbetat betytt för dig personligen och vad skulle du vilja lyfta fram som särskilt viktigt?

Reumatikerförbundet delar ut 5 000 kronor till det bidrag som går vidare till Edgar Stene Prize Competition. Vinnaren kommer att presenteras med bild och text på webben och i Reumatikervärlden. Två skribenter får 3 000 kronor i träningsbidrag och tre skribenter får presentkort på 500 kronor från www.upplevelse.com. Alla deltagare tackar vi med varsin trisslott. (Alla inlämnade uppsatser kan komma att publiceras i Reumatikerförbundets mediekanaler).

Vi vill ha din text och bilder senast den 31 december.

Din berättelse är viktig för oss. Den hjälper oss att stötta och påverka!

Kort om reglerna

Det är viktigt att du som deltar läser igenom tävlingsreglerna som bifogas i dokumenten nedan. Den tävlande måste bland annat ha fyllt 16 år och uppsatsen ska skrivas på svenska. I dokumenten finns all viktig information om hur du lämnar in ditt tävlingsbidrag, vilken textlängd uppsatsen ska samt information om typsnitt och foton med mer.

I tävlingen utgår vi från skribentens upplevelse av till exempel vården, skolan, apoteket, vännerna, partnern och så vidare. Det ska inte vara en fiktiv historia utan en historia om den upplevda vardagen och hur man med hjälp av sin personliga hjälte tar sig igenom livet.

Reumatikerförbundet tillkännager det bidrag som går vidare till EULAR senast den 25 januari 2019. Det bidrag som vinner hela tävlingen tillkännages av EULAR den 15 mars 2019.

Läs mer om tävlingen här: Edgar Stene Prize competition

Reglerna hittar du här: Regler för deltagande

Du måste även skicka med ditt godkännande för publicering. Skriv ut detta och skriv under med ditt namn. Consent form 2020 (word)

Mejla ditt bidrag till: [email protected]

Eller posta till:

Att: Nina Schwerin

Reumatikerförbundet
Hälsingegatan 43
Box 6240
102 34 Stockholm

Märk mejl och kuvert med ”Edgar Stene Prize Competition”.

För frågor kontakta: Nina Schwerin 08 505 805 36 eller skicka ett mejl till [email protected]

Vem var Edgar Stene?

Edgar Stene föddes 1919 och var sjöman och ingenjör till yrket. Edgar drabbades av Reumatisk sjukdom mitt i livet. Trots dåligt hälsotillstånd fortsatte han arbeta som vanligt. Samtidigt blev han mer och mer engagerad i arbetet med hälsofrågor. Så småningom grundade han det norska Reumatikerförbundet där han arbetade fram till sin död 1969. Edgar Stene hade en betydande roll i det internationella samarbetet och fick flera utmärkelser för sitt arbete.

Vinnande bidrag från tidigare år

Vinnande bidrag 2019: Min ideala arbetsgivare – som inte ser min reumatism som ett hinder

Vinnande bidrag 2018: Min hjälte i vardagen med min reumatiska diagnos

Vinnande bidrag 2017: Min berättelse om att leva med reumatism

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng