Ortopediska kliniken i Falun belönas för innovativt patientsäkerhetsarbete vid knäproteskirurgi - Reumatikerförbundet

Ortopediska kliniken i Falun belönas för innovativt patientsäkerhetsarbete vid knäproteskirurgi

Reumatikerförbundet uppmärksammar och stöttar bra arbetssätt i vården. I tisdags delade Reumatikerförbundet ut diplom till årets mottagare av Patientsäkerhetsstipendiet.

Karin Larsson, Emanuel Brodin samt Rickard Klockar vid Ortopedkliniken i Falun presenterade sitt vinnande projekt E-hälsostöd för patienter som genomgår knäprotesoperation. Vid utdelningen lyssnade regionråd från den politiska majoriteten på föredraget.

– Medarbetarna på ortopedkliniken har visat att e-hälsa är användbart och till nytta för patienter som genomgår knäproteskirurgi. Jag hoppas att vi inom kort ser hur andra kliniker tar efter och arbetar mer innovativt för de här patientgrupperna, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Patienter som genomgår total knäartroplastik skrivs ut från Falu lasarett dagen efter operation. På grund av den begränsade tid som finns för fysioterapiinsatser, har kliniken utvecklat en ny metod för att ge information och behandling till patienterna. Det vinnande projektet består av ett e-hälsostöd i 1177.se som gör det möjligt för patienter att få information, utbildningsinstruktioner med videor och e-postfunktion för att kommunicera med fysioterapeuten.

– Det gläder mig att patientsäkerhetskommittén anser att våra medarbetares utvecklingsarbete håller hög kvalitet. Det är möjligt att detta arbetssätt också går att tillämpa för andra diagnoser, säger Roger Skogman, verksamhetschef på Ortopedkliniken Falun.

Stipendiesumman är 25000 kronor och ska användas för fortsatt arbete med att minska risken för vårdskador. 

ss

Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson (t.h) gav diplom och blommor till Karin Larsson, Emanuel Brodin och Rickard Klockar från ortopedkliniken i Falun. Birgitta Ekstrand (t.v.), representant från Svensk ortopedisk förening och chefsläkare, höll en föreläsning om patientsäkerhet. Foto: Nina Unesi/Reumatikerförbundet

Om Patientsäkerhetsstipendiet:
2013 inrättade Reumatikerförbundet, Svensk Ortopedisk Förening, SOF, och Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF, tillsammans ett stipendium som kallas Patientsäkerhetsstipendiet. Patientsäkerhetsstipendiet ska stimulera fortsatt utveckling av patientsäkerheten inom svensk ortopedi genom att uppmärksamma och belöna utvecklings- eller förbättringsarbeten. Vinnare av patientsäkerhetsstipendiet ska visa, eller på goda grunder visa, att de minskar risken för vårdskador genom att arbeta strukturerat med dessa frågor.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng