Klara Asklund, 23-årig masters-student på Konstfack i Stockholm, hade aldrig sett bilder på reumatism som hon kunde relatera till, trots att hon själv levt med reumatisk sjukdom sedan sex-årsåldern. Därför bestämde sig Klara för att själv skapa bilder som bättre förmedlade känslorna och upplevelserna som reumatiker har, och att göra detta som sitt examensprojekt.
I maj i år ställde hon ut målningar som byggde på intrycken från 17 djupintervjuer med reumatiker i olika livssituationer. Hon skapade också en hemsida där hon vävt in bilderna till en suggestiv och personlig berättelse om livet med reumatismen från reumatikerns perspektiv. Ett perspektiv som ofta är osynligt för den utomstående.

Klaras förhoppning med projektet är att utbilda och informera med sina illustrationer och att ”skapa representation för oss (reumatiker) som kanske aldrig förut sett oss själva”.
Hennes illustrationer ger en intim och vardagsnära bild av reumatismen som är lätt att känna igen sig i för den som lever med en reumatisk sjukdom. Klara hoppas kunna jobba vidare med det underlag som hon samlat på sig i projektet och det planerade slutresultatet är en bok med illustrationer och personliga betraktelser.
”- Med mina illustrationer vill jag väcka förståelse hos både allmänhet och sjukvården för reumatikers livssituation”, säger Klara.
Tills vidare kan vi njuta av hennes verk här och önska henne framgång i sina framtida projekt.

Kroppen befinner sig ständigt i olika faser, detta både relaterat till den eller de sjukdomarna vi må ha men även hur vi upplever vår kropp, hur vi relaterar till den och hur vi relaterar samt interagerar med omvärlden. Detta kan ibland vara svårt att förmedla, och även förstå själv. Kroppen kan läka och brytas ner på samma gång, smärta kan försvinna men utvecklas på en ny plats, acceptansen av kroppen kan förändras dag till dag. Att vara kroniskt sjuk är att ha en kropp i förändring, där olika faser och upplevelser överlappar.
Personen i illustrationen är en man, 21 år gammal med inflammatorisk spondylopati, ospecificerad och SAPHO.

Ibland kan det vara svårt att se eller förstå vad saker och ting börjar eller slutar, även med en själv. Under vissa dagar existerar man i olika mängder, ibland är en stor del av jaget närvarande ibland en liten. Det kan vara obehagligt och läskigt att inte veta hur morgondagen eller framtiden ser ut. Hur stor del av detta är jag och hur stor del är något annat? Finns det något annat eller är allt bara jag? Vad kommer finnas kvar, vad kommer det att bli?
Personen i illustrationen är en kvinna, 35 år gammal med Reumatoid artrit (RA).

Detta är den sista illustrationen jag gjorde för projektet. Det är ett porträtt av mig själv när jag tecknar en av bilderna till projektet. Det kändes viktigt att göra denna illustrationen för att lyfta fram behovet av att låta individer med den faktiskt levda upplevelsen skapa material vilket kan användas för att representera de reumatiska sjukdomarna. Att ha den egna levda upplevelsen till hands tillför något annat till berättandet vilket jag anser är viktigt.
Personen i illustrationen är en kvinna, 23 år gammal med ledgångsreumatism.
Det finns många sätt att engagera sig!
Bli medlem
Som medlem får du tillgång till fördjupad kunskap, och inte minst medlemstidningen Reumatikervärlden.
Ta del av de senaste forskningsrönen och utbyt erfarenheter med andra medlemmar. Bli medlem här!
Ge en gåva
Swisha ditt engagemang eller välj ett annat sätt att ge en gåva till Reumatikerförbundet.
Du kan även välja att bli månadsgivare – en gåva som räcker länge! Läs om alla sätt att: Ge en gåva