Hem » Nyheter » Peppande app ska sporra till motion

Peppande app ska sporra till motion

Vill du få en skur av beröm när du tar en långpromenad trots slask och gråväder? I så fall kan tRAppen vara något för dig – en pepp-app, gjord av och för personer med ledgångsreumatism.

Det är fysioterapeuten Åsa Reve-näs som har lett arbetet med att ta fram den nya appen, som kallas tRAppen. Hon har nyligen lagt fram en avhandling om den vid Karolinska Institutet.

Appen går att nå via alla slags mobiltelefoner, läsplattor och datorer. Den går dock inte att ladda ned via någon appbutik, utan man får registrera sig på tRAppens hemsida, som nås via Reumatikerförbundets eller Karolinska Institutets hemsidor. Efter registrering kommer man att få ett mejl med vidare instruktioner.

Appen innehåller framför allt två funktioner
– En rad verktyg som ska sporra till ett förändrat beteende. Man kan till exempel sätta mål kring sin träning, anteckna den träning man gör och sedan få feedback om hur väl man har levt upp till sina mål.

– En gruppfunktion, där man kan berätta om sina träningspass och lägga ut bilder. Man kan också skicka ”likes” precis som på Facebook och peppa varandra.

En första testversion av tRAppen användes under sex veckor av en grupp RA-patienter, vars upplevelser har beskrivits i en av studierna i Åsa Revenäs avhandling. Enligt studien tyckte över 90 procent av användarna att tRAppen gjorde det lättare att motionera. Allihop kan rekommendera den till andra RA-patienter.

– Det är vi nöjda med. Produkten har uppfattats som lätt och rolig och användarna har upplevt stöd från andra med samma sjukdom, säger Åsa Revenäs.

Den som vill använda tRAppen förbinder sig att vara aktiv i sex månader, så att man bidrar med peppning till de andra i gruppen samt beskriver sin egen träning. En grupp innehåller högst femton deltagare.

– Om man inte är aktiv blir det tråkigt för de andra i gruppen. Det ska finnas nya händelser att ta del av när man klickar in sig, säger Åsa Revenäs.

Vänder sig främst till de som tränat tidigare

Appen vänder sig framför allt till dem som har tidigare erfarenhet av träning. Tanken är att deltagarna inte bara ska peppa varandra, utan också kunna hjälpa varandra och lämna förslag på rörelser som går att göra vid vissa smärtor eller problem.

På sikt finns det planer på att utveckla produkten, kanske med tilläggstjänster, exempelvis filmer som beskriver viss träning. På sikt kan också grupperna komma att sättas samman utifrån ett tydligare urval, kanske utifrån träningsnivå eller bostadsort.

– Vi har haft en del sådana tankar, men nu i början kommer vi sätta samman grupperna utifrån den ordning som de intresserade anmäler sig, säger Åsa Revenäs.

Åsa Revenäs är fysioterapeut och har lett arbetet med att ta fram den nya appen.

Blir motiverad av att se andra röra på sig
”Jag vill gärna gå med i en ny grupp”

– Den funkade. Jag motionerade mer när jag läste om hur de andra rörde på sig.

Det säger Kirsi Selestad, som ingick i den testgrupp som fick pröva tRAppen innan den fanns på marknaden.

Hon har sedan många år aggressiv reumatoid artrit, RA. Det var när hon väntade på sin andra knäprotes som sjukgymnasten föreslog att hon skulle ingå i forskningsprojektet om tRAppen.

i testgruppen ingick åtta personer och i början var utbytet mycket levande. Det lades ut fotografier från vackra promenadvägar och bilder från regn och slask.

– Det var det bästa. När det var trist och kallt och svårt att motivera sig, då tog jag mig ändå ut när jag såg att andra gjorde det. Man visste också att man skulle få beröm, så det var en 
morot, säger hon.

Så småningom avtog aktiviteten i gruppen. Kirsi Selestad och en kvinna till var de som höll kontakten längst, men till slut ebbade även det ut. Hon blir glad när hon hör att tRAppen lanserats för allmänheten nu.

– Jag vill jag gärna gå med igen. Gemenskapen betyder mycket. Ingen i min familj eller släkt har sjukdomen, så det är värdefullt att få träffa andra som är i samma situation. Jag märker också att jag mår bättre när jag rör på mig.

Det var lättare att ta sig ut och motionera trots regn och slask när kompisarna i appen hejade på, berättar Kirsi Selestad.


Fakta:

Kirsi Selestad
Ålder: 43 år.
Bor: I ett hus i Bålsta.
Familj: Har tillsammans med sambo totalt fyra barn och fyra katter.
Gör: Barnskötare, arbetar som vikarieförmedlare inom förskolan. ”Det gick inte att arbeta kvar som barnskötare, jag kunde inte knäppa barnens kläder.”
Dold talang: Kan laga fruktansvärt god potatisgratäng. 


Artikeln publicerades i tidningen Reumatikervärlden nr 2 och är skriven av Annika Lund.

Vill du läsa mer om tRAppen eller anmäla dig gå in här.

Facebook-kommentarer