Podcast om att orka vara sjuk och orka söka stöd - Reumatikerförbundet

Podcast om att orka vara sjuk och orka söka stöd

Reumapodden är en podcast som riktar sig till personer med reumatoid artrit, RA, där man diskuterar olika aspekter av sjukdomen med några av Sveriges främsta experter.

Maria Nylander, legitimerad sjuksköterska på Reumatikerförbundet, intervjuas i två avsnitt om hur patienter kan söka stöd och om hur man kan leva med långvarig sjukdom.

-Jag tror att det är väldigt viktigt att få prata om det och att få sörja sitt gamla jag. Det är mycket som händer när man får en långvarig sjukdom. Fysiskt, psykiskt, socialt och ekonomiskt, och då är det viktigt att få vara i den processen, att få sörja och kanske vara i chockfas, reaktionsfas och bearbetningsfas. Det är bra att vården känner till att det kan vara så, och att det kan ta tid att komma vidare, säger hon i ett avsnitt.

Maria Nylander bemannar Reumatikerförbundets stödlinje Reuma Direkt för de som har eller misstänker att de har en reumatisk sjukdom. I ett poddavsnitt berättar hon om de vanligaste frågorna som personer som ringer till Reuma Direkt ställer. Bland annat svarar hon ofta på frågor som handlar om kontakten till Försäkringskassan.

-Det är en fråga som vi alla måste driva, och som Reumatikerförbundet måste driva intressepolitiskt, tycker jag. Det är en stor fråga, säger Maria Nylander.

Välkommen att lyssna på båda inslagen. https://reumapodden.transistor.fm/episodes

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng