Reumatikerförbundet blev livsavgörande! - Reumatikerförbundet

Reumatikerförbundet blev livsavgörande!

Mats Griph

Mats Griph är 26 år när händer, fötter och ben svullnar upp så att han inte ens kan få på sig kläderna. Smärtan i kroppen är olidlig. Han står mitt i livet med sambo, husköp och arbete när han drabbas av ankyloserande spondylit (AS) och reumatoid artrit (RA). Mats faller ned som i ett svart hål. Hur ska det bli nu?

Med stöd av föräldrar, sambo och vänner så börjar han ändå att gradvis bli sig själv igen – den lösningsorienterade Mats. Han söker upp Reumatikerförbundet för att få veta mer om sina diagnoser. 

Idag, femton år efter att Mats reumatiska sjukdomar debuterade, berättar han:

“Jag överdriver inte när jag säger att Reumatikerförbundet blev livsavgörande för mig. Det var – och är – så viktigt för mig att träffa andra människor med liknande diagnoser och höra hur de hanterar sin sjukdom. Att vara öppen och prata med andra om mina sjukdomar och erfarenheter har varit min strategi och terapi.”

“Reumatikerförbundets arbete har oerhört stor betydelse! Att stödja forskningen och sprida kunskapen om reumatism är otroligt viktigt för alla reumatiker. Och föreningarna runt om i landet driver helt fantastiska verksamheter.”

Hur gick det då med huset, jobbet och familjen?

Jo, det gick bra. Mats lever ett aktivt liv där cykelträning är hans motionsform för att må så bra som möjligt. Han bor i Kalmar med sin sambo Karin och barnen Elsa och Nils som är hans stora stöd i livet. De är som barnfamiljer är mest och nästan allt går att genomföra. Det kräver bara lite mer planering utifrån hur Mats mår.

Just nu är Mats föräldraledig med Nils som gärna vill sitta på pappas axlar. Men vissa dagar går det bara inte för att det gör för ont. Då kan han åka i Mats cykelkärra istället.

Efter ledigheten med sonen väntar jobbet igen hos en förstående arbetsgivare som vet vad reumatism innebär och är flexibel med när och var Mats arbetar.

Mats är invald i Reumatikerförbundets styrelse och är ofta ute och föreläser om hur han själv gör för att må så bra som möjligt i vardagen.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng