I årets forskningsrapport kan man läsa om vilka projekt som fått anslag från Reumatikerförbundet under 2019. Totalt delades 16, 140 000 kronor ut till 96 forskningsprojekt men också riktade satsningar på särskilt viktiga områden som rehabilitering och gikt. Det är kostsamt att bedriva högkvalitativ forskning i världsklass och anslagen som Reumatikerförbundet delar ut möjliggörs genom gåvor från givare.
Det är en spännande tid, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet. Det har kommit många nya behandlingar inom reumatologin men fler svar ger ännu fler nya frågor. Vi hoppas att forskningsrapporten kan ge större förståelse för forskningen som görs och den forskning som behöver göras i framgent.
Forskning är en del i Reumatikerförbundets vision om att lindra och ge hopp om att i framtiden kunna bota reumatiska sjukdomar. Årets rapport berättar om syften och målet med några av de finansierade projekten men vi får också en inblick i mänsklig drivkraft och nytänkande; vad rör sig i huvudet på forskaren som ligger bakom allt hårt arbete som – kanske – leder till nya upptäckter. Det är berättelser om samarbete, ödmjukhet, uthållighet och ’jävlaranamma’. Berättelser om människor som valt olika vägar för att hjälpa personer där det idag inte finns tillräcklig hjälp att få.
Vi är självklart stolta över all ny mark som bryts inom forskningsfältet med vår hjälp och vill därför förmedla kunskapen om vad forskningen innebär för personer med reumatisk sjukdom vidare, säger Li Alemo Munters, forskningschef på Reumatikerförbundet.
Utdrag ur forskningsrapporten 2019:
Hur östrogen påverkar immunförsvaret och hur kunskapen kan användas i behandling av ledgångsreumatism. Forskare: Hans Carlsten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Hur kan befintlig giktbehandling göras lättillgänglig i primärvården Forskare: Anna Svärd, Falu Lasarett
Förklaringen till varför patienter med SLE i så stor utsträckning drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Forskare: Anders Bengtsson, Lunds Universitet
Hur får man psoriasisartrit och vad styr de olika symptomen? Forskare: Gerd-Marie Alenius, Umeå Universitet
Ladda ner och läs Reumatikerförbundets forskningsrapport 2019