Så påverkar pandemin oss - Reumatikerförbundet

Så påverkar pandemin oss

Tre medlemmar om hur deras vardag förändrats det här året.

Iréne Talberg
Ålder: 55 år. Bor: Sävedalen.
Familj: Bor själv.
Diagnos: Systemisk lupus erythematosus, SLE, och artros.
Gör: Sjukpensionär.

” Orolig att bli körd till sjukhus”

Hur har pandemin påverkat dig?

– Det känns tråkigt och begränsande. Men jag har klarat mig, jag har varit hemma hela tiden. Jag tycker att det är tråkigt med alla tv-program som inte kan ha publik, som Allsång på skansen och Bingolotto. Det är också synd att Liseberg har varit stängt. Mig personligen har det drabbat genom att jag ramlade någon gång där i mars så att ögonbrynet sprack. Då blev jag lite orolig att de skulle köra mig till ett sjukhus, där det var många coronafall. Men de körde mig till vårdcentralen där de sydde några stygn, det kändes bättre.

Är du i riskgrupp?

– Ja, det är jag. Jag har astma och även SLE. Jag brukar få luftvägsinfektioner, så om jag skulle få corona skulle det kunna bli väldigt svårt. Jag får vara försiktig och försöka att inte bli smittad. Jag stannar därför hemma i karantän.

Sociala medier är det som får mig att hålla modet uppe.Där håller jag kontakten med gamla och nya vänner, är med i olika grupper och gör egna inlägg. Sedan lyssnar jag på musik, pysslar med mina blommor och spelar keyboard.

Kommer du att ta vaccin om man får fram ett?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. Jag måste höra med reumatologen först. Det gick bra när jag skulle ta ett annat vaccin, i så fall tar jag det gärna.

Michaela Nyberg
Ålder: 37 år. Bor: Kungälv.
Familj: Man och två barn.
Diagnos: Reumatoid artrit, RA.
Gör: Jobbar på lager.

” Får lite panikkänsla”

Hur har coronan påverkat dig?

– Jag har mindre socialt umgänge, jag är mycket mer försiktig och det hämmar mig. Ute i affärer och i köpcenter

har det hänt att jag har vänt i dörren. Jag får lite av en panikkänsla eftersom folk inte respekterar att hålla avstånd. Jag är rädd för att bli smittad, för skulle jag bli det skulle jag troligtvis behöva sluta med mina biologiska läkemedel.

Det blir lite instängt. Jag funderar på att köpa en mask, det kanske lättar ångesten lite. Min man är inte lika orolig, det kan lugna mig lite. Det hjälper att prata med honom om det. Pandemin påverkar också min träning, jag går inte till gym längre utan försöker att träna ute. Nu när det är för kallt kör jag onlineträning. Jag hoppas att jag kommer att hålla engagemanget uppe för jag vet att det är viktigt för min kropp att träna.

Är du i riskgrupp?

– Jag har frågat min reumatolog om jag är i riskgrupp, men det är jag tydligen inte. Men man har ju hört att personer med reumatism är det, så jag tycker att det är lite svårt att veta.

Kommer du att ta vaccin om man får fram ett?

– Jag är lite orolig för att ta det om jag ska vara ärlig. Man har hört så mycket om svininfluensan och biverkningarna.Som det känns nu kommer jag inte att ta vaccin om det kommer ett.

Sandra Jonsson
Ålder: 27 år. Bor: Vänersborg.
Familj: Sambo och katt.
Diagnos: Fibromyalgi, samt en neurologisk sjukdom.
Gör: Sjukskriven 100 procent.

” Bra att lufta tankarna”

Hur har coronan påverkat dig?

– Jag är hemma hela tiden, så det har inte påverkat mig så jättemycket. Det har varit några läkarbesök som

jag har fått ta på telefon. Jag kan inte träffa äldre släktingar, till exempel farmor som bor på ett demensboende.

I början förstod jag inte att det skulle bli så stort, det var något diffust där borta i Kina. Sedan såg jag en dokumentär om hur de första månaderna påverkade sjukvården i Stockholm, då förstod man att oj oj oj. Nu finns det överallt, var man än är pratas det om corona. Jag tycker att det är bra, att lufta tankarna. Vi är alla i samma sits,alla känner någon som har varit sjuk och det är viktigt att prata om det.

Är du i riskgrupp?

– Nej det är jag inte.

Kommer du att ta vaccin om man får fram ett?

– Jag har tänkt fram och tillbaka på det där. Jag har reflekterat mycket över vilka biverkningar man kan få.

Men om det hjälper mot spridningen av corona så är det ju superbra att det kommer ett vaccin. Om jag skulle vara beredd att ta det så skulle jag vilja ha mycket information först, men det är inte säkert att det finns så mycket information eftersom de försöker att få fram det så snabbt. Men visst skulle det vara bra om man kunde blir immun mot coronaviruset.

Text: Matilda Lann
Ur: Reumatikervärlden 6/2020

Hur har din vardag påverkats?

Vi är många som har påverkats av pandemin. Ibland känns ju livet helt upp och ned. Man saknar nära och kära, det är svårt att hänga med vad som gäller: Vågar man gå ut? Hur blir det med vaccin? Vad gäller för mig som är reumatiker, och många olika frågor.

Hur har din vardag påverkats? Logga in och berätta gärna och dela med dig på forumet!

Missa inte heller artikeln om vaccin och vad som gäller för reumatiker.

#ViBehöverVarandra

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till information om din diagnos och hur det är att leva med den. Du håller dig uppdaterad om den senaste forskningen och stödjer samtidigt arbetet med att förbättra villkoren för alla reumatiker.

Bli medlem

Mer kunskap och andras erfarenheter hittar du på Inloggad – Reumatikerförbundets exklusiva webb bara för medlemmar! Det kostar 250 kronor per år och ger dig en rad medlemsförmåner som Reumatikervärlden. Välkommen!

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Vi rekommenderar dig att läsa uppdaterad information om vad som gäller just nu på:

Krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten

 

För dig som lever med en reumatisk sjukdom har Svensk Reumatologisk Förening de senaste riktlinjerna som du kan läsa här: SRF:s rekommendationer. (5 april, PDF)


Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng