Stina Nordström, ny generalsekreterare - Reumatikerförbundet

Stina Nordström, ny generalsekreterare

En arkeolog och historienörd som blev kommunikatör för att få utlopp för sitt ideella engagemang, så kan man beskriva Reumatikerförbundets nya generalsekreterare, Stina Nordström.

Sedan starten som reporter på Östra Småland har Stina Nordström hunnit få 30 års erfarenhet av kommunikation inom den privata, offentliga såväl som den idéburna sfären. Hon har sedan 20 år tillbaka haft chefsuppdrag; senast på SPF Seniorerna där hon var biträdande generalsekreterare och kommunikationschef. Och hon ser många likheter med Reumatikerförbundet.

– Både Reumatikerförbundet och SPF Seniorerna är stora organisationer som har mycket tyngd bakom sig i påverkansarbetet. Många av frågorna känner jag också igen, till exempel patientcentrerad vård, rätt till lika vård över hela landet och möjligheterna på arbetsmarknaden.

Vad hoppas du kunna utveckla hos Reumatikerförbundet?

­– Det finns ett tydligt uppdrag att vi ska bli fler så vi behöver fokusera på att rekrytera och behålla medlemmar. En utmaning vi har är att rekrytera nya förtroendevalda, det delar vi med hela organisationsvärlden. Vi behöver visa att det är roligt att vara förtroendevald. Att man verkligen känner att man har ett viktigt uppdrag. Det är en viktig byggsten i hela förbundet.

Stinas svärmor jobbade länge som sjukgymnast inriktad mot barnreumatism och med henne har Stina ofta pratat med om de här frågorna. Framförallt så har hon tagit till sig svärmors inställning att fokusera på det friska, på det som är bra.

– Vi måste ha ett arbetsliv som välkomnar alla personer [oavsett funktionsvariation]. Det finns både kompetens och erfarenhet, om man bara får rätt verktyg och stöd. Det behöver vi få beslutsfattare att förstå det värdefulla i.

Innan hon gav sig in på kommunikation studerade Stina arkeologi. Intresset började i tonåren med en bok om danska mosslik och har fortsatt i vuxen ålder.

– Det är oerhört bra att kunna sin historia för att förstå sin nutid och kunna jobba mot framtiden. Allting hänger ihop, så det finns en poäng i att lära sig av historien.

Korta fakta om Stina Nordström

  • Bor: I Stockholm
  • Familj: Sambon Henrik och sonen Einar, 8 år.
  • Utbildning: Fil.kand i arkeologi, svenska och i medie- och kommunikationsvetenskap.
  • På fritiden: Läser historisk litteratur och stannar vid fornminnesmärken. Går på museer och fikar med sonen.

Om Reumatikerförbundets generalsekreterare

  • Reumatikerförbundets generalsekreterare är tillsatt av förbundsstyrelsen och har till uppgift att leda förbundskansliet i det operativa arbetet.
  • Stina Nordström efterträder Leif Salmonsson som varit generalsekreterare sedan 2015. Leif kommer att fortsätta som VD för Reuma Utveckling AB.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng